Merkel, Türk vatandaşlarına kolay vize verilmesini teklif edecek


Yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşecek olan Başbakan Merkel'in ana gündemi Suriyeli sığınmacılar olacak. Merkel'e refakat edecek isimlerden Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU/CSU) partileri Federal Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Jürgen Hardt, vize kolaylığı teklifinin yapılacağının sinyallerini verdi. Görüşmenin seçim öncesine denk gelmesini de değerlendiren Hardt, "Ziyaretin şimdi yapılmasının sorumlusu aynı anda cereyan eden tesadüfi olaylardır." dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel bir çalışma ziyareti kapsamında yarın Türkiye'ye giderek İstanbul'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ikili görüşmelerde bulunacak. Merkel'in Suriyeli sığınmacıların Avrupa'ya göçünün engellenmesi için Türkiye'ye sıkı işbirliği teklifi götürmesi bekleniyor. Almanya'nın inisiyatifiyle Cuma günü AB devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleşen AB zirvesinde Türkiye'yle ilgili sığınmacılar konusunda kabul edilen ortak eylem planı hakkında görüşecek olan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Merkel'in Türkiye'ye 'vizesiz giri süreci' kapsamında vize kolaylıkları da teklif edeceğinin ilk sinyalleri verildi. Aralık 2013'de Türkiye ile AB arasında Vize Serbestisi Diyalogu Mutabakat Metni ile Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasıyla vizesiz Avrupa yolunda önemli bir adım atılmasına rağmen anlaşma hayata geçirilmemişti.

Başbakan Angela Merkel'e refakat edecek olan CDU/CSU Federal Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Jürgen Hardt, dün Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında Türkiye'ye vize kolaylığı sağlanabileceğini söyledi.

Bu konuda Türkiye'yle yürütülen tam üyelik müzakereleri kapsamında açık bir faslın da olduğunun altını çizen Hardt, "Türkiye'yle vize liberalleştirilmesi gibi tek maddelerde ortak bir noktaya varılması suretiyle Türk hukuk sisteminin AB hukukuyla yakınlaşması sağlanırsa bu bizim konseptimize karşı bir şey değildir. Bu aynı zamanda müzakere sürecindeki fasılların açılması için de bir hedeftir. AB, bir müzakere ülkesinden kendi hukuk standartlarının uygulanmasını ve güvence altına alınmasını bekler, bu bağlamda sadece yakınlaşma değil örtüşmenin sağlanmasını da şart koşar." dedi.

Hardt, "Türkiye'deki görüşmelerde bu tek noktalar arasında bulunan vize meselesinde bir mesafe alınırsa bu durumla ilgili AB müzakereleri kapsamında mı yoksa başka müzakereler kapsamında mı değerlendirmelidir sorusu benim için sadece teknik bir soru olur." şeklinde tespitte bulunarak vize kolaylığı konusuna "pragmatik bakmak gerektiğini" söyledi. Hardt, "İki tarafı da ilgilendiren konularda mutabakatlar sağlanırsa bu Almanya-AB-Türkiye ilişkileri için de faydalı olacaktır." dedi.

CDU/CSU Federal Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Jürgen Hardt, "Öncelikli konular Suriye krizi, sığınmacı meselesi ve IŞİD'le mücadele olacak." dedi. Türkiye'nin 2 milyon Suriyeli sığınmacı alarak büyük bir külfetin altına girdiğini hatırlatan Hardt, "IŞİD'le mücadele için tabii ki Türkiye'yle işbirliğine ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti hükümetinin çözüm sürecine geri dönmesi gerektiğini söyleyen Hardt, "Eminim ki Sayın Başbakanımız da bunun bir çözüm olduğunu ifade edecekler." dedi.

1 Kasım seçimleri öncesi Angela Merkel'in Türkiye ziyaretinin Türkiye'deki seçimlerle ilgisinin olmadığının altını çizen Hardt, "Ziyaretin şimdi yapılmasının sorumlusu aynı anda cereyan eden tesadüfi olaylardır." dedi.

Türkiye ziyaretinde insan hakları ihlalleri ve basın özgürlüğü kısıtlamalarının da gündeme getirileceğini belirten sözcü, "Elbette ki basın toplantısının ilk cümlesi bu konuda olmayacak. Bu durum bunu önemsemediğimiz anlamına gelmez. Ancak, her üst düzey ziyarette olduğu gibi Sayın Merkel'in görüşmelerinde insan hakları konuları konuşulmaktadır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki 'hukuk devleti' anlayışının Almanya ve Fransa'dakinden farklı olduğunu söyleyen Hardt, "Hukuk devleti demek hukukun tüm yurttaşlar için teminat altında olmasıdır. Vatandaşların hukuk ihlallerine karşı kendilerini müdafaa edebilmeleri gerekir. Türkiye'nin kendi gücüyle bunu aşabileceğini düşünüyorum." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Merkel, Türk vatandaşlarına kolay vize verilmesini teklif... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER