Meslekten atılan polis Danıştay’da dava açtı

İzmir’de, Olağanüstü Hal uygulaması kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilen polis Kemal K., bu kararın mevzuata ve hukuka aykırı olduğunu belirterek, iptali için avukatı aracılığıyla Danıştay’a başvurdu.

Meslekten atılan polis Danıştay’da dava açtı

 Avukat Adnan Özdemir, "OHAL KHK’leri, olağanüstü halin ilan edildiği süre ile sınırlı olmak üzere çıkarılmaktadır. OHAL’in sona ermesiyle, KHK’ler de kendiliklerinden yürürlükten kalkacaklardır. Bu sebeple, OHAL KHK’leriyle OHAL’in dışındaki dönemleri kapsayacak şekilde yasalarda değişiklik yapılması da mümkün değildir" dedi.

Avukat Adnan Özdemir, müvekkili Kemal K.’nın, İçişleri Bakanlığı bünyesinde İzmir Emniyet Müdürlüğü’nde başpolis olarak görev yaparken, geçen 17 Ağustos’ta 670 sayılı, Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile meslekten ihraç edildiğini söyledi. Kararın iptali için Danıştay’a başvuran avukat Özdemir dava dilekçesinde, şöyle dedi:

'KHK, OHAL SÜRESİ SINIRLI'

"Müvekkilim, Kamu Personeline İlişkin Tedbirler başlıklı 2’nci madde kapsamında ihraç edildi. Bu işlem tamamen mevzuat ve hukuka aykırı bulunmaktadır. Anayasa’da da yerini bulan olağanüstü hal ilanı, olağanüstü koşulların yarattığı bir dönem olmakla birlikte, hukukun tamamen yok sayıldığı bir dönem olduğu anlamına gelmemektedir. Yine Anayasa’da yer ve tanımını bulan demokratik bir hukuk devleti olduğu kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde, olağanüstü halin çerçevesi de yine hukuk kurallarıyla çizilmek mecburiyetindedir. Nitekim, Anayasa’nın 15’inci maddesi olağanüstü halde, ’Durumun gerektirdiği ölçüde’ temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasının tamamen veya kısmen durdurulabileceğini belirtmektedir. Anayasa’da belirlenen çerçevesi ile OHAL KHK’lerine getirilen ilk sınırlama, amaç bakımındadır. Anayasa’nın 121’inci maddesi Bakanlar Kurulu’nun, sadece ’olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda’ KHK çıkarabileceğini belirtmektedir. Yine anayasa ile OHAL KHK’lerine getirilen bir diğer sınırlama ise süre bakımındandır. OHAL KHK’leri, olağanüstü halin ilan edildiği süre ile sınırlı olmak üzere çıkarılmaktadır. OHAL’in sona ermesiyle, KHK’ler de kendiliklerinden yürürlükten kalkacaklardır. Başka bir deyişle, OHAL KHK’leriyle olağanüstü halin süresi dışında uygulaması sürecek kurallar konamaz. Bu sebeple, OHAL KHK’leriyle OHAL’in dışındaki dönemleri kapsayacak şekilde yasalarda değişiklik yapılması da mümkün değildir."
<< Önceki Haber Meslekten atılan polis Danıştay’da dava açtı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER