Mısır'da yarın milletvekili seçimlerinin ikinci turu yapılacak


Mısır'da halk, milletvekili seçimlerinin ikinci turu için yarın sandık başına gidiyor. 3 yılda 6 kez sandık başına giden Mısır halkı, sandık yorgunu. Seçimlerin ülkeye demokrasi getirmediğine inan seçmenlerin büyük bir bölümü, sandık başına gitmeyeceğini söylüyor. Bu yüzden yarınki seçimde katılımın düşük olması bekleniyor. Mısırlı seçmenler, geçen ay milletvekili seçimlerinin ilk turu için oy kullanmıştı. İki tur şeklinde gerçekleştirilen seçimlerin ilk turunda katılım beklenenin altında olmuştu. Üç yıl içinde iki kere anayasa, iki cumhurbaşkanlığı ve iki de parlamento seçimleri için oy veren halkın, seçimlere artık inancının kalmadığı belirtiliyor.

SEÇMENLER DEMOKRASİDEN ŞİKAYETÇİ

Başkent Kahire'nin varoş bölgesinde yaşayan Halil İbrahim isimli seçmen, oy kullanmayacağını söyledi. İbrahim kendisi gibi düşünen çok sayıda seçmenin olduğunu ve onların da sandık başına gitmeyeceğini kaydetti.

Üniversite öğrencisi Mina Yusri ise seçimden beklentisinin yüksek olduğunu, bunun için oy kullanmaya gideceğini belirtti. Yusri, "Oy kullanmaya herkesin katılması gerekiyor. Çünkü, biz mecliste kendimizi temsil edecek insanları seçiyoruz. Onlar mecliste bizim adımıza karar alacaklar." görüşünde.

YURTDIŞINDA BUGÜN SANDIKLAR AÇILDI

Bugün yurt dışındaki temsilciliklerinde oy verme işlemi, sabahın erken saatinde başladı. Seçimler, birinci turda 14 ilde oy kullanılmıştı. İkinci turda başkent Kahire'nin de içinde bulunduğu 13 kentte yarın oy verilecek.

Her aşama ayrıca 2 turdan oluşuyor. İlk aşamanın ilk turunda halk, parti listeleri ve bağımsızların seçimi için sandık başına giderken, salt çoğunluğa ulaşamayan bağımsız adaylar arasında ikinci turda ayrı bir oylama yapılıyor. İkinci turda en çok oyu alan adaylar, milletvekili olmaya hak kazanıyor. 14 il bazındaki ilk aşamanın ilk turu yurt dışında 17-18, yurt içinde 18-19 Ekim tarihlerinde yapılmıştı. İkinci tur ise yurt dışında 26-27, yurt içinde de 27-28 Ekim'de gerçekleşti.

13 il bazında yapılacak ikinci aşamanın ilk tur seçimlerinin yurt dışında bugün ve yarın, yurt içinde 22-23 Kasım günlerinde yapılacak. Seçimlerin ikinci aşamanın ikinci turunun ise yurt dışında 30 Kasım-1 Aralık, yurt içinde 1-2 Aralık günlerinde yapılması planlanıyor.

Mısır'da yeni parlamento 596 milletvekilinden oluşacak. Bunlardan 448'i bağımsız milletvekili. Birinci aşamada 226, ikinci aşamada 222 aday seçilecek. Parlamentoya sadece 120 milletvekili siyasi parti listelerinden girebilecek. Anayasaya göre milletvekillerinin yüzde 5'ini yani 28 milletvekilini Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi bağımsız aday listesinden atayacak. İlk turda parti listeleri kontenjanına ayrılan 60 sandalyenin tamamını "Mısır Sevgisi İçin Koalisyonu"nu kazanmıştı.

DİNİ SEMBOLLERİ KULLANAN ADAYLARIN ADAYLIĞI İPTAL EDİLDİ

Yüksek Seçim Kurulu, dini sembolleri kullanan tüm adayların milletvekili adaylıklarını iptal ettiğini duyurdu. Şimdiye kadar ise 15 kişinin adaylıklarının iptal edildiği aktarıldı. İptal edilen milletvekili adaylarının özellikle Kur'an'ı Kerim ve Kabe resimleri ile El-Ezher Şeyhi Ahmed El-Tayyib'le çekilmiş fotoğrafları broşür ve ilanlara basması gerekçe gösterilmişti. El-Ezher ise geçen ay dini sembolleri kullanarak oy toplamanın haram olduğunu açıklamıştı Ayrıca haç işareti ve kilise resmi kullanan Hristiyan adaylarında adaylıkları iptal edildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Mısır'da yarın milletvekili seçimlerinin ikinci turu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER