Mültecilere karşı yalan haberle halkı kışkırtan televizyoncuya soruşturma


Berlin'de 13 yaşındaki bir kız çocuğununi iltica başvurusunda bulunan üç kişi tarafından tecavüze uğradığı yönünde haber yapan televizyoncuya karşı soruşturma başlatıldı. Ivan Blagoy adlı televizyoncu, Rusya'nın en büyük televizyon kanallarından biri olan "Perviy kanal" için yaptığı haberden dolayı halkı kışkırtmakla suçlanıyor. Soruşturmanın başlamasında, haberin sosyal medyada yoğun bir şekilde paylaşması etkili oldu.

Blagoy, dört dakika süren haberinde, Marzahn semtinde yaşayan Rusya göçmeni Alman ailenin 13 yaşındaki kızının en az üç mülteci tarafından kaçırıldığını ve defalarca tecavüze maruz kaldığını iddia etmişti. Televizyon kanalı ise Almanya'da göçmenlerin küçük yaştaki çocuklara tecavüz etmeye başlayacağına dair ipuçlarının belirdiğini ve bunun üzerine Almanya'nın yeni bir düzen getirebileceğini duyurmuştu. Uydurma haber Almanya'da özellikle aşırı sağcıların marifetiyle binlerce kez sosyal medya üzerinden paylaşıldı.

Polisin haberin yalan olduğuna dair duyurusuna rağmen, mültecileri protesto etmek için 250 kişi sokağa çıktı. Blagoy'un hâkim karşısına çıkacak olmasında ise avukat Martin Luithle etkili oldu. Luithle, "Televizyon habercisi, anladığım kadarıyla, Almanya'da Rusça konuşan 6 milyon kadar insanın bu programı izleyeceğini bile bile kasıtlı olarak hareket etti." dedi.

Haberde, aşırı sağcı parti NPD seçmenlerinin bir eylemi gösteriliyor ve göstericiler tecavüze maruz kaldığı iddia edilen kızın yakınları olarak lanse ediliyor. Avukata göre bu tür programlar insanları şiddete sevk edebilecek nitelikte ve özellikle mülteciler açısından çok tehlikeli. Luithle, Blagoy'un bu televizyon haberini Berlin'de ürettiğini ve dolayısıyla Alman hukukuna göre davranması gerektiğini hatırlattı ve kamu huzurunu bozduğundan, Almanya'daki Rusça konuşan insanları mültecilere karşı kışkırttığından ve dolaylı olarak şiddet kullanmaya ve keyfi önlemler almaya çağırmaktan dolayı yargılanmasını istedi.

Avukatın altını çizdiği bu suçlar 3 ila 5 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Mültecilere karşı yalan haberle halkı kışkırtan televizyoncuya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER