Murat Yetkin: Yazın bir kenara, İncirlik’in açılması yakındır.

Murat Yetkin: Yazın bir kenara, İncirlik’in açılması yakındır.

Suudi Arabistan'ın yeni kralı Salman, Mart başında kendisine hayırlı olsuna gelen bölge lidelerleriyle, ki aralarında Erdoğan da vardı, oturup "İran destekli Şii yayılmacılığa" karşı bir Sünni Cephe teklif etti. Bu henüz resmen oluşmadı ama Yemen'e müdahaleyi Sünni refleksin ilk ortaya çıkışı saymak mümkün.

Suudi Arabistan önderliğinde 10 Arap ülkesinden oluşan bir koalisyon gücü, 26 Mart sabaha karşı saatlerde Yemen’deki isyancı Husi güçlerine karşı birleşik bir harekat başlattı.

Tam da BM ve AB’nin İran’la yürüttüğü nükleer müzakerelerin son bitimi olan 31 Mart’a bir kaç gün kala.

Husiler Şii ve İran tarafından destekleniyor. Husilerin Sana’ya saldırısı üzerine Cumhurbaşkanı Aburrabu Mansur Hadi geçen ay başkentini terk edip Aden’e kaçmıştı.

Husilerin bir kaç gün önce Sana’ya girmesi üzerine Hadi önce BM sonra da Arap Birliği’ne ülkesindeki iç savaşa müdahale çağrısında bulunmuştu, Suudların harekete geçmesine bu çağrı gerekçe oluşturdu.

***

İran destekli Şii hareketlerin yaygınlaşması nedeniyle Suudi Arabistan da, Körfez’deki diğer Sünni iktidarlar da endişe içindeler.

Çünkü Arap Baharı, evet otokrasileri yıkıp demokrasileri getirmekte başarısız oldu, ama İran’ın bölgedeki etkisini artırdı.

Bölgedeki dört başkentte İran etkisi, Arap Baharı’nın başladığı 2010-11 yıllarına göre çok arttı. Bunlar Irak’ın başkenti Bağdat, Suriye’nin Şam, Lübnan’ın Berut ve nihayet Yemen’in Sana.

Suudi Arabistan’ın yeni kralı Salman, Mart başında kendisine hayırlı olsuna gelen bölge liderleriyle, ki aralarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da vardı, oturup "İran destekli Şii yayılmacılığa” karşı bir Sünni Cephe oluşturmayı teklif etti.

***

Bu cephe henüz resmen oluşmuş değil, dolayısıyla Yemen askeri müdahalesini Sünni Cephe’nin ilk resmi eylemi saymak mümkün değil, ama Sünni refleksin ilk ortaya çıkışı saymak mümkün.

Suudi Arabistan’ın başını çektiği ve ABD destekli bu refleksin içinde mesela Yemen açıklarına 4 savaş gemisi gönderen Mısır Cumhurbaşkanı Abül Fettah el Sisi’yi de görüyoruz, onun baş düşmanı Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da.

Erdoğan’ın Fransız Fr24 Kanalı’na “Gerekirse lojistik destek verme” açıklaması ABD Başkanı Başkanı Obama’yı o kadar memnun etti ki, uzun aradan sonra telefonla aradı, teşekkür etti.

Yazın bir kenara, İncirlik’in açılması yakındır.

(...)

<< Önceki Haber Murat Yetkin: Yazın bir kenara, İncirlik’in açılması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER