Nazilli'nin nostaljik treni 'Gıdı Gıdı' eski günlerine dönüyor


Aydın'ın Nazilli ilçesinin tarihî değerlerinden olan "Gıdı Gıdı" isimli trenin restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası'na işçi ve malzeme taşımak için Almanya'dan ithal edilen, çalışanlar ve halk tarafından, çıkardığı sesten dolayı "Gıdı Gıdı" olarak anılan tren, eski günlerine döndürülüyor. Yıllar sonra lokomotif ve vagonların restorasyonunu sağlayan Nazilli Belediyesi, treni 10 Kasım 2015'te yeniden sefere çıkarmayı hedefliyor.

Gıdı Gıdı'nın, tarihî misyonuyla manevi önem taşıyan bir tren olduğunu belirten Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, "Atamız'ın yadigârı olan bu trene sahip çıkacağız. Tarihî önemi itibariyle tüm Türkiye tarafından bilinen bir trendir. Ayrıca Atamız'ın bize hediyesidir. Restorasyon çalışmalarını, Atamız'ın ölüm yıldönümü olan 10 Kasım tarihine kadar bitirtmeye çalışıyoruz ancak elimizde olmayan herhangi bir sebepten dolayı bizim planladığımız tarihte aksaklık olabilir ama hedefimiz, Gıdı Gıdı trenini en kısa sürede Nazilli'de sefere çıkarmaktır." dedi.

Belediye tarafından bir süre önce çalıştırılarak bakıma alınan tarihî trenin, İstasyon Meydanı'ndan Sümer Kampüsü'ne kadar olan güzergâhının daha da genişletilerek, Nazilli Organize Sanayi Bölgesi'ni kapsayacağını belirten Başkan Alıcık, lokomotifinin mekanik aksamının Devlet Demir Yolları İzmir atölyelerinde son bakımlarının yapıldığını, viteslerindeki arızanın giderilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Vagon kısmının dış kaplamasının, aslına uygun olarak Konya'da yeniden yapıldığı ve önümüzdeki günlerde montaj işlerinin başlayacağını açıklayan Alıcık," Biz bir nostaljiyi yaşatmak istiyoruz. Trenin restorasyonu tamamlandığında, Devlet Demir Yolları yetkilileriyle görüşerek güzergâhının Organize Sanayi Bölgesi'nden geçmesini sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'nda üretilen ilk basmalarla bir basma müzesi kurma çalışmalarını başlattıklarını da belirten Başkan Haluk Alıcık, Nazili İktidasi ve İdari Bilimler Fakültesi Meslek Yüksek Okulu'nun bulunduğu alanın dışında kalan Sümerbank'ın sit alanın belediyeye devrinin söz konusu olduğunu belirtti. Bu konuda görüşme ve çalışmalarının devam ettiğini, olması durumunda buranın ayrı bir önem kazanacağını belirterek, "Burayı sit alanından çıkartabilirsek, fakülteye devrini sağlayabiliriz. Bu sayede burası, ODTÜ'den sonra Türkiye'de ikinci büyük kampüs olur." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Nazilli'nin nostaljik treni 'Gıdı Gıdı' eski günlerine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER