Netanyahu, İspanya'ya adım atarsa soruşturma açılacak


İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İsrailli eski 6 bakan, İspanya'ya ayak basmaları halinde soruşturma açılacak.

İspanya Ulusal Mahkemesi (Audiencia Nacional) sorgu hakimi Jose de la Mata, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili soruşturma çerçevesinde, İsrailli yetkililerin İspanya topraklarına ayak basmaları durumunda kendisine haber verilmesi talimatını verdi.

El Diario gazetesi, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun İspanyol jandarma ve polis kayıtlarına "Benjamin Nentanyahu. n/ Tel Aviv (Israel) el 21-11-1949, hijo de Benzion y Zila" şeklinde geçtiğini bildirdi.

Netanyahu'nun yanısıra listede Savunma Bakanı Ehud Barak, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Stratejik İşler Bakanı Moshe Yaalon, İçişleri Bakanı Eli Yishai, Devlet Bakanı Benny Begin ve Yardımcı Amiral Eliezer Maron bulunuyor.

31 Mayıs 2010 tarihindeki Mavi Marmara saldırısında gemide bulunan İspanyol vatandaşları David S. Soler, Manuel E. Tapial ve Laura A. Crusellas'ın İspanya'da açtıkları davada, 7 İsrailli yetkili sanık durumunda idi.

Ancak İspanyol hükümetinin 2014 Haziran'ın da yaptığı yasal değişiklik, Ulusal Mahkeme'nin soruşturma açabilmesi için davacının İspanyol vatandaşı olması ve dava açılanların da İspanya'da bulunması şartını getirdi.

Jose de la Mata'dan önceki Ulusal Mahkeme hakimi Pablo Ruz tarafından açılan soruşturma, yasal değişiklikten sonra geçici olarak kapatılmıştı.

İsrailli yetkililer, 9 kişinin hayatını kaybettiği ve onlarca kişinin de yaralandığı saldırıda, insanlığa karşı suçlar, yasadışı gözaltı, sınırdışı ve işkenceyle suçlanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Netanyahu, İspanya'ya adım atarsa soruşturma açılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER