Nijer'de seçmenlerin dörtte biri oy kullanamayacak


Nijer'de yaklaşık 2 milyon kişi Şubat ayında yapılacak seçimlerde oy kullanamayacak. Seçmenlerin dörtte birinin oy kullanamayacak olması siyasette gerginliğe sebep oluyor.

Vatandaşların bir kısmı kimliklerini kanıtlayacak bir belgenin olmaması sebebiyle oy kullanamayacak. Toplam 7 milyon 500 bin seçmenin yaklaşık dörtte birinde böyle bir sorun olduğunun ortaya çıkması siyasi partilerin seçimle ilgili manipülasyon endişelerini artırdı.

Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Bu durumda olan vatandaşlarımızın bir kefil/tanık ile kimliklerini ispat etmeleri mümkün olabilir; yoksa kimliklerini ibraz edemeyen yurttaşlarımız maalesef oy kullanamayacaklar." denildi.

Ancak siyasi parti yetkilileri Cuma günü yapılan toplantıda Seçim Kurulu'nun kararını onaylamadı. Muhalefet, teklife sıcak bakmıyor zira bu durumun mevcut iktidar tarafından manipüle edileceği edişesini taşıyor.

Karar, başkent Niamey sokaklarında da seçmenler için bir hayal kırıklığı oluşturdu. Bazı siyasiler gözlemciler durumun ülkede bir çıkmaza neden olacağını ifade ediyor ve politik blokların bundan nasıl etkileneceğinin belli olmadığını dile getiriyor.

Muhalifler, görevdeki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou'yu giderek otoriter olmak ve muhalefeti sindirmeye çalışmakla suçluyor. Bu duruma en iyi örnek olarak da en güçlü başkan adayı Hama Amadou'nun ülkeye gelir gelmez hapse atılmasını ve diğer bir aday Adal Rhoubeid'in de geçtiğimiz günlerde Burkina Faso'da meydana gelen kanlı saldırıyla irtibatlandırılarak yıpratılmaya çalışılmasını gösteriyor. CİHAN
<< Önceki Haber Nijer'de seçmenlerin dörtte biri oy kullanamayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER