Uluslararası Şeffaflık Derneği: Şeffaf siyaset için basın özgür olmalı


Uluslararası Şeffaflık Derneği, siyasi partilerin adaylarının mal varlıklarını açıklama yönünde yaptığı kampanyanın sonuçlarını açıkladı. Hazırlanan raporda, siyasette şeffaflık ve hesap verilebilirliğin sağlanması için öncelikle basının özgür ve tarafsız olması gerektiği belirtildi.

Uluslararası Şeffaflık Derneği, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi bir kampanya yürüterek siyasi partilerin milletvekili adaylarına 'açık milletvekili' olma çağrısında bulunmuştu. Mal varlığı açıklama kampanyası çerçevesinde, siyasi parti genel başkanlarından ve üst düzey yöneticilerinden bazılarıyla görüşebilen dernek, İstanbul, Ankara, İzmir, Muğla, Kocaeli, Diyarbakır ve Van gibi çeşitli illerde toplantılar düzenlenmiş, diğer STK'lar tarafından düzenlenen toplantılara katılım sağlanmıştı.

Dernek, 'Siyasetin Finansmanı ve Şeffaflık' konulu kampanyanın sonuçlarını rapor halinde yayınladı. Siyaset-medya ilişkisine değinilen raporda, siyasilerin hesap verebilir ve şeffaf olabilmesi için basın özgürlüğüne vurgu yapıldı. Raporda, "Siyasette şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanmasında öncelikle basının özgür ve tarafsız olması gerekmektedir. Bilgi ve haberin serbest akışının engellenmesi ve basına uygulanan kısıtlamalar, hükümet, siyasi parti ya da belli çıkar gruplarını destekleyen medya yapılarının oluşmasını kolaylaştırır." denildi.

Bu durumun, bireylerin bilgi edinme haklarını sınırladığının, siyasette şeffaflık ilkesine büyük zarar verdiğinin kaydedildiği raporda, "Devlet, elindeki basın-yayın kuruluşlarının yanı sıra, özel radyo ve televizyon kanalları ile gazetelerin ve sosyal medyanın devlet eliyle doğrudan ya da dolaylı bir biçimde izlenmesi, sansürlenmesi ve baskı altına alınması; iktidardaki parti ya da partiler lehine yayın yapmayan medya kuruluşlarının ve gazetecilerin tehdit edilmesi, cezalandırılması demokratik ilkelerle bağdaşmamaktadır." ifadelerine yer verildi. CİHAN
<< Önceki Haber Uluslararası Şeffaflık Derneği: Şeffaf siyaset için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER