Obama'ya flaş Türkiye mektubu

Amerikan Kongresi'nden 65 üye Türkiye'deki medyaya yönelik baskı ve hukuksuzluklar ile yaklaşan 1 Kasım seçimleri öncesi endişelerini Amerikan Başkanı Barack Obama'ya yazdıkları bir mektupla dile getirdi.

Obama'ya flaş Türkiye mektubu

Mektupta kongre üyeleri 7 haziran seçimlerinin oldukça kapalı geçtiğini ve yaklaşan 1 Kasım seçimlerine gergin bir ortamda girildiği konusunda Barack Obama'yı uyardı. Kongre üyeleri, Amerikan Başkanı'ndan  Türkiye'deki seçimlerin özgür, açık ve adil olması için destek vermelerini talep ediyor.

İşte o mektup: 

Sevgili Başkan Obama,

Size, Türkiye'de yaklaşmakta olan 1 Kasım 2015 seçimlerinin bütünlüğünün ve dürüstlüğünün sağlanması konusunda endişelerimizi ve seçimlerdeki süreci aktarmak için yazıyoruz. Birleşik Devletler'den Türkiye'deki özgür, açık ve adil seçimleri desteklemesini ve cesaretlendirmesini talep ediyoruz.

Türkiye halkı bu yıl kendilerinin parlamenter temsili için ikinci kez seçime gidiyor. Birinci seçimde parlamenter çoğunluk oluşmadığı için tekrar yeni bir seçime gidiliyor. Bu yeni seçimler öncesi medyaya baskıyla ilgili üzücü raporlar yayınlandı. Adil bir seçim hükümetin ifade özgürlüğüne saygısını gerektirir ve hukukun üstünlüğü toplumun düşünceleri özgürce tartışmasını gerektirir. 7 Haziran seçimleri oldukça kapalı geçti ve küçük bir seçimsel değişim sonucu oldukça etkileyebilirdi. Yaklaşan seçimler hakkında her hangi bir şüphe bölgesel politik tansiyonu daha da gergin hale getirebileceği gibi Türkiye'deki politik sahneyi daha da kutuplaştırabilir.

Türkiye'deki başarılı seçimler, radikal grupların açık saldırısı altında olan ve çıkmazla yüz yüze kalan gelişmekte olan demokrasilere liderlik sağlayacaktır. Son yaşanan olaylarla birlikte Türk Hükümeti'nin demokrasiye karşı tutumu endişeleri de beraberinde getirmiştir. Geçtiğimiz günlerde önde gelen Türk uydu, kablo ve internet platformları hükümeti eleştiren kanalların yayın yapamayacağını duyurmuştur.

Bir çok uluslararası topluluk seçimler öncesi Türk toplumunun sesini duyulmasını sağlamak için adım atacağını duyurdu. Birleşik Devletler de, Türk Hükümeti'ni 1 Kasım seçimlerinin gerçekten özgürce yapılmasını sağlamak için gerekli bütün adımların atılması konusunda cesaretlendirmeli.

Saygılarımızla,






<< Önceki Haber Obama'ya flaş Türkiye mektubu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER