Okul yöneticilerini atamamak için yine yönetmelik değiştirildi


Binlerce okul yöneticisinin görevden alınmasına Danıştay'ın 'dur' demesine, açılan davaların kazanılmasına rağmen birçok yönetici görevine dönemedi. Göreve dönemeyenler, yönetmeliğin değişmesi gerekçe gösterilerek, tekrar mülakata çağrıldı. Ancak mülakatın üzerinden aylar geçmesine rağmen sonuçlar açıklanmadı. Şimdi de atamaları tartışmalara sebep olan okul yöneticilerinin görev süresi bir dönem daha uzatıldı.

Aktif Eğitimciler Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Mahmut Mollarecep, "Bu değişiklikle Milli Eğitim Bakanlığı ne yapmak istiyor? Neden bu müdür yardımcıları bir dönem daha görevlendirecek? Yoksa sınav kazanamayacaklarından mı endişe ediliyor?" diye sordu.

MÜLAKAT SONUÇLARI BİR TÜRLÜ AÇIKLANMADI

Kamuoyunda dershaneler yasası olarak bilinen torba yasa ile Milli Eğitim teşkilatını düzenleyen kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmıştı. Düzenlemeyle 4 yıl okul müdürlüğü yapanların görevleri sona erdi. 4 yıl daha görev yapmak isteyenler ise değerlendirmeye alındı. Bunun sonucunda 100 puan üzerinden 75 alanların süresi 4 yıl daha uzatılacaktı. Ancak birçok ilde okul değerlendirmesinde olumlu puan alan yöneticiler ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından elendi. Bunun üzerine sendikalar söz konusu durumu yargıya taşıdı. Danıştay'ın kararı ile müdürlerin görevine dönmesinin yolu açıldı. Ancak açılan davaların kazanılmasına rağmen birçok yönetici hala görevine dönemedi. Yönetmeliğin değişmesi gerekçe gösterilerek görevlerine dönemeyen okul müdürleri, tekrar mülakata çağrıldı. Ancak mülakatın üzerinden aylar geçmesine rağmen sonuçlar açıklanmadı.

TARTIŞMALI ATANAN OKUL YÖNETİCİLERİNİN GÖREV SÜRESİ UZATILDI

Şimdi de atamaları tartışmalara sebep olan okul yöneticilerinin görev süresi bir dönem daha uzatıldı. Aktif Eğitimciler Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Mahmut Mollarecep, 12 Ocak'ta Eğitim Kurumları Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı Yazılı Sınav Başvuru Kılavuzu'nun yayımlandığını hatırlattı. Mollarecep, sınav başvuru kılavuzuyla birlikte yönetici atama usulünde alışılagelmişin dışında garabet bir uygulamaya imza atıldığını dile getirdi.

Mollarecep, şunları kaydetti: "Kılavuzda kalın puntolarla 'uyarı' başlığı altında, sınava başvuramayacak olanları yazmışlardı. Yönetmelikte bulunmayan bir sınırlama, kılavuzla ihdas edilemeyeceğinden dolayı kılavuzun bu hükmünün iptali için dava açtık. Daha önce yayımlanan her iki yönetmeliğin hukuka aykırı maddeleri için açmış olduğumuz davalar da halen devam ediyor."

Aktif Eğitimciler Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Mahmut Mollarecep, eğitim kurumları müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı yazılı sınav başvuru kılavuzunda belirtildiği üzere başvurular 25 Ocak'ta başladığını belirtti. Mollarecep, 17 Şubat'a kadar devam edecek başvuru süreci içerisinde üçüncü gün beklenmedik bir şekilde kılavuzun tabi olduğu yönetmeliğin değiştirildiğini aktardı.

MOLLARECEP: MEB NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

Mahmut Mollarecep, 27 Ocak tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Danıştay'ın kararına rağmen görevden alınmayarak ödüllendirilen müdür yardımcılarının bir dönem daha görevlendirildiğini kaydetti. Bu şekilde söz konusu yöneticilerinin taçlandırıldığını belirten Mollarecep, şöyle devam etti: "İnsan, sormadan edemiyor. Bu değişiklikle Milli Eğitim Bakanlığı ne yapmak istiyor? Kim bu müdür yardımcıları? Hukuka rağmen neden hukuksuzca korunuyorlar? Neden bir dönem daha görevlendirilecekler? Yoksa sınav kazanamayacaklarından mı endişe ediliyor? Yönetmeliğin bu şekilde değiştirilmesini kim ya da kimler istiyor?"

Öte yandan yaşanan gelişmelere Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca da tepki göstermişti. Omurca, "Bunların hepsi hukuksuzluk. Burada haksız bir tutum var. Bunlar, 'burada sizin işiniz bizim yanımızda bitmiş' anlamına geliyor. 'Siz hukuku kazansanız, hukuksal anlamda kazanımlar elde etseniz, eski haklarınızı kazansanız dahi bizim yanımızda geçerli değildir. Çünkü siz bizden farklı düşünüyorsunuz' demektir bu." demişti.

CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER