Ölen yasadışı göçmenlerin son durağı

Avrupa'ya göç etmek için çıktıkları yolda ölen mülteciler kimsesizler mezarlığına defnediliyor.

Ölen yasadışı göçmenlerin son durağı

Edirne üzerinden Avrupa'ya göç etmek için ülkelerinde gelerek yasa dışı yollarla Meriç Nehir'inden Yunanistan'a geçerken boğularak ölen mülteciler, kimsesizler mezarlığına defnedildiği öğrenildi.

Dünyanın gündemine bomba gibi düşen Bodrum'daki kıyıya vuran çocuk cesedi minik Aylan'ın fotoğrafının ardından “Türkiye'de ölen mültecileri cesetleri ne oluyor?” sorusu da netliğe kavuştu. Edirne üzerinden yasa dışı yollarla Avrupa'ya gitmek isterken boğularak veya donarak ölen mültecilerin cesetleri de Edirne'deki Acıçeşme Mezarlığı'na gömülüyor. 70 yaşındaki İrfan Aleşgür isimli bir vatandaş ise defnedilen mülteciler için arada sırada mezarlığa giderek dua okuyor.  

İLLEGAL KAÇIS EDİRNE'DE SON BULUYOR
Meriç Nehri'nden Yunanistan'a geçerken tekne veya bot batması sonucu mülteciler boğularak hayatlarını kaybediyor. Yasa dışı yollarla kaçmak isterken Kırklareli ve Edirne'de hayatını kaybeden mültecilerin cesetleri bulunduktan sonra adli tıp kurumunda yapılan otopsinin ardından Acıçeşme Mezarlığı'nda kimsesizlere ayrılan bölüme defin ediliyor. Kaçak göçmenlerin oluşturduğu trajik görüntüler nedeniyle tarihinin en büyük insanlık dramına tanıklık ediliyor. Ülkelerinde yaşanan savaştan kaçan başta Suriye ve Afganistan olmak üzere farklı pek çok milletten insan, kurtuluş olarak gördükleri Avrupa ülkelerine gidebilmek için ilk durak olarak sınırı geçerek Avrupa’ya ulaşmaya çalışıyor. Kaçak göçmenlerin çoğu Avrupa'ya açılan kapı olarak gördükleri Yunanistan ve Bulgaristan’a nehir üzerinden illegal yollarla geçmeye çalışırken hayatlarını kaybediyor.

KİREÇLENEREK DEFİN EDİLİYOR
Mültecilerin ölmüş bedenleri Meriç Nehri kenarına vuruyor. Nehirden çıkarılan kısmen çürümüş ceset, incelemenin ardından otopsi yapılması için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna kaldırılıyor. Genellikle üzerinde kimlik bulunmayan cesetlerin, sınırı yasa dışı yollardan geçmeye çalışırken nehirde boğulan yabancı uyruklu bir kişiye ait olduğu sanılıyor. Edirne'de son iki yılda 150'nin üzerinde ölen mülteci, Edirne Belediyesi ekipleri tarafından kireçlenerek defin ediliyor. Mezarlıkta konulan yeşil etiketler ile nerede ne şekilde öldüğü belirtilen plastik mezar taşları ile belirtiliyor.

KİMSESİZLERE FATİHA OKUYOR
Mezarlığa yakın oturan ve buradan geçerken kimsesizler için dua eden İrfan Aleşgür, "Kim bilir memleketlerinden ne için kaçtılar. Belki parasızlık belki de savaştan kaçtı bu garibanlar. Buralara kadar geldiler ve Edirne toprağına gömüldüler. Burada ölmek burada gömülmek onlara nasip olmuş. Allah mekanlarını cennet eylesin. Her gün buradan geçerken gelip dua ediyorum" dedi.
<< Önceki Haber Ölen yasadışı göçmenlerin son durağı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER