Orta Afrika'da seçimler 3 gün ertelendi


Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Pazar günü yapılması gereken seçimler lojistik ve tenik sorunlar sebebiyle Çarşamba gününe ertelendi.

BM Genel Sekreteri adına New York'ta açıklama yapan Stephane Dujarric, seçimler için tüm pusulaların dün başkent Bangui'ye ulaştığını ve barış gücü askerlerinin yardımıyla oy verme işleminin gerçekleştirileceğini ifade etti.

SEÇİMLERİ ÜLKEYİ BÖLDÜ

Orta Afrika'da bu ay yapılan anayasa referandumunun ardından ülkenin kuzeyinde etkili olan isyancı lider Nureddin Adem, "Logone Cumhuriyeti"ni kurduğunu ilan etmişti.

Seçimlerin yapılabilmesi için ülkeden kaçmak zorunda olanların geri döneceği şartların oluşturulmasını isteyen Nureddin Adem grubu referandum ve seçimlerin iptal edilmesi ve yeni bir geçici hükümetin kurulmasını istiyordu.

Taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine grup, Kaga-Bandoro şehrindeki BM temsilciliğine yeni bir devlet kurduklarına dair bildiri gönderdi. Bildiride, barış için ülkenin bölünmesi gerektiği belirtildi. Geçici hükümet ise bildiriyi kınadı.

Orta Afrika'da silahlı gruplar, 27 Aralık'ta başkanlık ve parlamento seçimlerinin yapılmasına imkan sağlayacak referanduma karşı çıkıyordu. Ülkede bazı Müslüman grupların oluşturduğu Selaka'nın 2013'te darbe ile iktidara gelmesinin ardından ayaklanan Hıristiyan milisler binlerce kişiyi öldürmüş ve nüfusun beşte biri ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

400 BİN KİŞİ ÜLKEDEN KAÇTI

İki yıl önce başlayan iç savaş sebebiyle 400 binden fazla insan ülkeyi terk etti. Bunlardan yaklaşık 100 bini başkent Bangui'den geçen Ubangi Nehri'nin karşı kıyısındaki Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne göç etti. Müslümanlar ise Hıristiyanlardan çekindikleri için bu ülkedeki kamplarda kalmıyor.

Denis Kpetene, Müslüman-Hıristiyan savaşına dönüşen çatışmalar sebebiyle 10 çocuğuyla birlikte nehri geçmiş. Denis, Müslüman komşularıyla birlikte huzur içinde yaşadığı günlerin geri geleceğini hayal ediyor.

Kongo'daki Müslümanlar ise Hıristiyanların yaşadığı mülteci kampına iki saat uzaklıktaki bir kasabaya sığınmış. Müslüman mültecilerin liderlerinden İdris Gadafi, "Hıristiyanlarla aramızda büyük bir öfke doğdu. Hemen yeni bir başlangıç yapamayız ama yavaş yavaş bir araya geleceğiz." diyor. CİHAN
<< Önceki Haber Orta Afrika'da seçimler 3 gün ertelendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER