Oy ve Ötesi, 1 Kasım seçimleri için eğitimlere başladı


Oy ve Ötesi, 1 Kasım seçimlerinde sandık gözlemciliği yapacak gönüllüler için ülke çapında yapacağı eğitimlere dün İstanbul'da başladı.

İlk eğitim seminerini Akatlar Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde 1000 kişinin katılımıyla gerçekleştiren Oy ve Ötesi, yaklaşan genel seçimler öncesinde yaptığı çalışmaları ve hedefleriyle ilgili geldikleri noktayı gönüllüleriyle paylaştı. 1 Kasım öncesinde atılacak adımlara dair başlıkların da gönüllülerle paylaşıldığı seminer, Oy ve Ötesi'nin resmi web sitesinden ve YouTube kanalından da canlı olarak yayınlandı.

Açılış konuşmasında Oy ve Ötesi'nin Doğu ve Güney doğu Anadolu illerinde 7 Haziran seçimlerinde var olduğu tüm şehirlerde yer almaya aynı şekilde devam edeceği vurgulandı. Şu anda 42 il toplamında 23 bin gönüllüye ulaştığını paylaşan Oy ve Ötesi, 7 Haziran seçimlerine 1 ay kala ise bu sayının 8700 civarında olduğunu hatırlattı.

Oy ve Ötesi'nin 1 Kasım'da görev alacağı iller şöyle: İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Eskişehir, Adana, Kocaeli, Mersin, Gaziantep, Hatay, Samsun, Denizli, Aydın, Muğla, Balıkesir, Diyarbakır, Kayseri, Tekirdağ, Van, Manisa, Konya, Çanakkale, Batman, Trabzon, Sakarya, Çorum, Malatya, Mardin, Sivas, Şanlıurfa, Isparta, Elazığ, Erzurum, Zonguldak, Yalova, Kahramanmaraş, Afyonkarahisar, Adıyaman, Uşak, Kütahya, Amasya, Aksaray.

SEÇMENLER BU KURAL İHLALLERİNE KARŞI DUYARLI OLMALI

İstanbul'da yapılan ilk eğitimde Oy ve Ötesi, geçtiğimiz seçimlerde en çok karşılaşılan kural ihlallerini de gönüllüleriyle paylaştı. 7 Haziran seçimlerinde tespit edilen sorunların başında engelli, yaşlı veya okur-yazar olmayan seçmenlerin oy kullanmaları esnasında yaşanan usule ilişkin sorunlar geldiği belirtildi. Yönetmeliğe göre, oy verme esnasında sadece fiziksel engelli seçmenlere refakat edilebilirken, yaşlı, zihinsel engelli veya okur-yazar olmayan vatandaşlara da kabinde eşlik edildiği gözlemlendiği açıklandı.

Oy ve Ötesi'nin 7 Haziran seçimlerinde ihlal hataları ile ilgili hazırladığı raporda göze çarpan ayrıntılar ise şöyle;

-Oy kullanma sürecinde seçmenlerin siyasi propagandaya maruz kalması.
-Çok sayıda seçmenin oylarını kapalı kabinde kendi başlarına kullanmaması nedeniyle refakat kuralanın ihlal edilmesi. Raporda en önemli ihlalın refakat ile ilgili kuralın ihlal edilmesi olduğu vurgulandı.
-Seçmen listesinde adı bulunan ancak gerekli belgeleri ibraz edemeyen vatandaşların oy kullanması.

Raporda, çoğu zaman özensizlik, yorgunluk veya bilgisizlik sebebiyle gerçekleşen bu tip kural ihlallerinin oy verme ve sayım süreçlerinde yaşanmamasının sandık başındaki gözetim dengelerinin sağlanmasıyla mümkün olacağı belirtilerek, sivil toplumun sandık başındaki katılımının caydırıcı bir etken ve kuvvetli bir denge unsuru olduğu da vurgulandı.

Ekim ayı içerisinde tüm Türkiye'deki Oy ve Ötesi gönüllüleri için farklı zamanlarda farklı il ve ilçe merkezlerinde, toplamda 250 adet eğitim düzenlenmesi planlanıyor. İstanbul'da yapılan eğitim semineri sonrasında yine Oy ve Ötesi'nin resmi web sitesi www.oyveotesi.org'dan ve tüm sosyal medya hesaplarından online eğitimler de gerçekleşecek.
CİHAN
<< Önceki Haber Oy ve Ötesi, 1 Kasım seçimleri için eğitimlere başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER