Özel: Suriye'ye yönelik tasarımları yürürlüğe koymak Türkiye'yi çıkmaza sokar


CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Angajman kurallarını ileri sürerek Suriye'ye yönelik tasarımları yürürlüğe koymanın, Türkiye'yi çıkmaz sokağa sokacağını iddia etti. Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik şimdi sınır ötesinden, önümüzdeki dönemde sınırötesi harekatta bulunmanın, Türkiye'ye yönelik tepkileri daha da arttıracağını belirten Özel, "İflas ettiği artık bütün dünyaca bilinen Suriye politikası baştan aşağıya değiştirilmelidir. Suriye topraklarına yönelik her türlü Türkiye'ye yapılan provokatif saldırıya ve Türkiye'yi oraya çekme çabalarına karşı tansiyonu düşürücü, aklıselimi ve ülke menfaatlerini ön planda tutucu bir tavır sergilenmelidir. Suriye'nin içişlerine, geleceğine müdahale etme, komşu ülkenin toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını tehdit eder yaklaşımlardan uzak durmak gerekmektedir." dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Özel, şunları söyledi: "Ayrıca angajman kuralları, iki devlet arasında ve önceden ilan edilmiş kurallarken bugün YPG'nin angajman kurallarını ihlal ettiğini söylemek, ya geçmişte YPG'yi farklı bir muhatap alındığının itirafı ya da bugünkü anlamda uluslararası hukuk noktasında Türkiye'yi açığa düşüren bir durumdur. Cenevre sürecine odaklanılmalı, sahip çıkılmalı, bölgenin sorunlarını diplomasiyle çözme konusunda Türkiye öncü rol oynamalıdır. BM'nin Suriye'ye barış getirme çabalarına destek olunmalı. Suriye'deki cihatçı örgütlerin desteklenmesi, bunların masum gösterilmesi ve cihatçı örgütler her sıkıştığında birtakım gerekçelerle onların imdadına koşulmaya çalışması, doğru bir yaklaşım değildir. Rusya'yı, Suriye ordusunu, YPG'yi, onların Türkiye'ye yönelik saldırılarını, bir sonraki adımın ne olacağını düşünerek cevap vermek Türkiye'nin büyüklüğünü, Türkiye'nin gücünü ve Türkiye'nin risklerini doğru değerlendirmek son derece önemlidir. Suriye'nin geleceği konusunda Türkiye'nin elini güçlendirecek olan barışçı politikalardır."

"Biz CHP olarak yurtta barış, dünyada barış diyenlerin izindeyiz." şeklinde konuşan Özgür Özel, "Biz, sivillerin hayatı tehlikeye maruz kalıyorsa savaşın bir cinayet olduğunu söyleyen bir gelenekten geliyoruz. Bu yüzden çıkacak olan bir savaşın galibinin olmadığını ama ilk kaybedenlerin de çocuklar ve kadınlar olacağının altını çiziyor, CHP olarak tüm bunları konuşabileceğimiz ve Türkiye'yi büyük bir felaketten ancak halk iradesiyle geri döndürebileceğimiz yarınki Meclis oturumunu son derece önemsiyoruz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Özel: Suriye'ye yönelik tasarımları yürürlüğe koymak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER