'Özgecan Yasası'ndaki değişikliğe destek için kadın siyasilere mektup


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, TBMM Başkanlığı'na verdiği ve 'Özgecan Yasası' diye nitelenen 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik teklifine destek için siyasi parti genel başkanları, kadın bakanlar ve kadın milletvekillerine mektup gönderdi.

Gülay Yedekci mektubunda; kadına yönelik şiddetin, kadının en temelde yaşamını tehdit eden ve toplumsal hayata katılımına engel olan sosyal bir sorun olduğuna işaret ederek, BM Kadına Karşı Şiddetin Engellenmesi Bildirisi'ndeki 'İster özel, ister toplumsal yaşamda olsun tehdit cebren ya da keyfi olarak özgürlükten alıkoymak da dahil olmak üzere kadına, cinsel ya da psikolojik zarar veren ya da verebilecek, cinsiyete dayalı her türlü hakaret' cümlesini hatırlattı.

Şiddetin sadece dayak değil, kadının yaşam hakkının, güvenliğinin, onurunun, özgürlüğünün ve bedensel bütünlüğünün sırf kadın olduğu için ihlali olduğuna dikkat çeken Milletvekili Yedekci, şunları kaydetti: "Türkiye'de erkekler 2013 yılında 214, 2014 yılında 281 ve 2015 yılında da 284 kadın öldürdü. Kadınlar hemen her gün cinsel şiddete, tacize ya da tecavüze uğruyor, yaygın medya da bu taciz, tecavüz, şiddet haberlerini sıradan vakalar olarak sayfalarına taşıyor. Bir toplum kadın cinayetleri terörüne devamlı maruz kalırsa duyarlılığını yitirmeye başlar. Yani biz duyarlılığımızı yitirdikçe tehdit katlanarak çoğalacaktır. Yukarıda yazdığım rakamlar gerçek. Katiller aramızda, sıra size, kızınıza ve ailenizden birine veya sevdiklerinizden birine gelebilir. İşte o zaman yitirdiğiniz duyarlılık beynimize bir hançer gibi saplanacaktır. O günün gelmemesi için birlik olup bir şeyler yapalım. Adalet, özgürlük ve eşitlik bütün kadınların da hakkı. Maalesef şiddete uğrayan kadınlar, çalışma hakları elinden alınmış, cinsel sömürüye tabi tutulmuş, aşağılanmış, emeği ucuza mal edilmiş ve öldürülen kadınlardır. Şiddete uğrayan kadınlar kendilerini ayakta tutacak bilgiye kolay ulaşmalılardır. Yasaların kendilerine sağladığı hakları öğrenmek, öğrendiklerini uygulamak ve kurumlardan alınabilecek yardımları bilmeleri gerekir."

"DEVLETİMİZİN KURUMLARINI HAREKETE GEÇİRELİM"

CHP'li Yedekci, "Türkiye'nin taraf olduğu 'İstanbul sözleşmesi' olarak bilinen uluslararası sözleşmenin gereğini yerine getirme çağrısı yaparak, "Kadınlarımızı bilgilendirelim, gerekli tedbirleri alalım ve kamuoyu oluşturalım. Devletimizin kurumlarını harekete geçirelim. Bu alanda her yaş grubuna ve her kademedeki vatandaşa eğitim verelim. Toplumun bilgi düzeyinin artırılması için kadına yönelen şiddeti görünür ve önlenebilir hale getirelim. Toplumsal bilinç ve eğitim düzeyinin yükseltilmesiyle birlikte kadına yönelen şiddet geriletilebilir Kadınlarımız ve kızlarımız yasalardaki koruyucuların yeterli olmamasının acılarını bizzat yaşıyorlar." dedi.

"GELİN BERABER HAREKET EDELİM"

Kadınlar olarak parti ve siyasi ayrım gözetmeden şiddeti durdurmak için el ele vermek gerektiğini kaydeden Yedekci, mektubunu, "Onun içindir ki; Türk Ceza Kanunu'nda kadın cinayetlerinin caydırıcı olması ve indirimlerin uygulanmayacağı yeni bir yasal düzenleme yapılması için gelin beraber hareket edelim. Türkiye Büyük Millet Meclisine vermiş olduğum 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda (Özgecan Yasası) değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifime destek verin. Ceza kanununda düzenleme yapılana kadar, kadın cinayetlerine verilen indirimler devam edecektir." diyerek tamamladı.

CİHAN
<< Önceki Haber 'Özgecan Yasası'ndaki değişikliğe destek için kadın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER