Patrik Kirill: Ahlaki değerlere dönmezse insanlığın bir geleceği yok


Ortodoks Kilisesi'nin Moskova ve Rusya Patriği Kirill, küresel çatışmaların ve anlaşmazlıkların üstesinden gelmenin tek yolunun ahlaki değerlere dönmek olduğuna inandığını söyledi. Bu ahlaki değerlerin de dünyadaki bütün dinlerde ortak olduğunu, ayrıca "seküler hümanizmin gelişme evrelerinde de bulunduğunu" belirtti.

Papa Francis ile Küba'da gerçekleştirdiği tarihi görüşmenin ardından ilk kez özel bir mülakat veren Patrik Kirill, Russia Today kanalına konuştu. Kirill, görüşmeye ilişkin yaptığı değerlendirmede Papa Francis ile birlikte "cevapları birlikte bulmanın mümkün olduğunu" ve bunu "kolayca yapabileceklerinin" farkına vardıklarını söyledi.

AYNI AHLAKİ DEĞERLER İSLAM'DA DA VAR

Moskova Patriği, "Biz Hz. İsa'ya, onun emirlerine ve kanunlarına bizim ahlaki ortak noktamız olarak inanıyoruz. Ancak aynı emirler ve kanunlar İslam dininde de bulunabilir ve hatta seküler hümanizmde de bulunabilir, en azından seküler hümanizmin gelişme evrelerinin bazılarında bulunabilir." dedi.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin insan ahlakını, insan haklarına getirilen bir sınırlandırma gibi andığını belirten Patrik Kirill, "Ama bugünün dünyasında insan ahlakı, insan özgürlüğü için artık bir sınırlama değil." dedi.

Kirill, "Maalesef bugün bizler bizi her zaman en derin ontolojik seviyede birleştirmiş olan şeylerden uzaklaşıyoruz. Eğer bu eğilim devam ederse insanlığın geleceğinin, bizim dünyamız için çok kötü olacağına inanıyorum. Eğer ontolojik farklılıklardan dolayı birbirimizden ayrılırsak, bir küçük gezegende birlikte yaşayamayız. Papa ile olan görüşmemin, en azından bir nebze de olsa, bütün insanlar arasında gelecekte bir ahlaki birlik inşa etmeye katkı sağladığına inanıyorum." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber Patrik Kirill: Ahlaki değerlere dönmezse insanlığın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER