Pegida birinci yılında yine nefret saçtı


İslam ve yabancı karşıtı Pegida hareketinin kuruluşunun birinci yıldönümü vesilesiyle Dresden'de gösteriler düzenlendi. Yaklaşık 15 bin civarında Pegida taraftarına konuşan Akif Pirinçci skandal ifadelere yer vererek nefret saçtı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise Almanya'daki aşırı sağcı şiddete karşı uyarıda bulundu.

Yabancı düşmanı, İslam karşıtı Pegida'nın kuruluşunun birinci yıldönümünde hareket taraftarları ve karşıtları dün akşam Dresden'de toplandı. Polis verilerine göre Tiyatro Meydanı'nda toplanan Pegida gösterisine 15 binden fazla taraftar katıldı.

Pegida'ya karşı yapılan gösterilerde17 bin'e yakın insan yürüdü. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), Pegida karşıtı gösterilere çok sayıda insanın yürüyüşe katılmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Maas, Alman dpa haber ajansına, "Almanya, siyah manzara çizmeye çalışan Pegida'nın iddialarının aksine daha renklidir." diye açıklamada bulundu. Meydanın Pegida'nın kışkırtıcılarına bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Maas, dünyaya açık olmak ve demokrasi için bu kadar çok sayıda insanın sokağa çıkmasının önemli sinyal teşkil ettiğini vurguladı.

Federal Başbakan Yardımcısı, SPD lideri Sigmar Gabriel ise Pegida'yı ağır dille eleştirdi. Gabriel,Süddeutsche Zeitung'a yaptığı açıklamada Pegida'nın sağcı popülist ve bazı taraflarıyla açıktan aşırı sağcı bir hareket olduğunu belirtti. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) ise Bild için kaleme aldığı makalesinde mültecilere, sorumluluk üstlenen siyasetçilere, farklı görüşe sahip olanlara karşı nefretin internet ortamı ve sokaklarda tahammül edilemeyecek seviyeye ulaştığına dikkat çekti. De Maiziere, "Toplumumuzda bazıları karşılıklı saygı ve edebi terk etmiş.

Temel değerler, modası geçmiş gibi gelse de, toplumun birliği sağlanması açısından vazgeçilmez unsurlardır." ifadesine yer verdi.

SCHULZ: AŞIRI SAĞCILIK ALMANYA'DA ÇOK TEHLİKELİ VE VAHŞİCE

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ise aşırı sağcıların sayısı diğer ülkelere kıyasla Almanya'da daha az olabileceğini, ancak şiddet eğilimi ve vahşilik açısından daha tehlikeli olduğunu belirtti. Schulz, "Almanya'da şüphesiz aşırı sağcı şiddet mevcut." dedi. Schulz, korku saçan ve aşırı sağcılara cesaretlendiren söylemlerin toplumun ortalarına kadar ulaştığını söyledi.

PİRİNÇCİ'DEN SKANDAL İFADELER

Pegida'nın gösterisinde Türkiye kökenli Alman yazar Akif Pirinçci, kin ve nefret dolu konuşmasında skandal ifadelere yer verdi. Mülteciler hakkında 'işgalciler' diyen Pirinçci'nin Hessen'deki bir CDU'lu siyasetçinin ifadelerini Pegida taraftarlarına aktarırken, "Ama ne yazık ki KZ'ler (Nazi Toplama ve İmha Kampı) faaliyette değil" ifadesiyle alkış toplaması dikkat çekti. Bu arada Dresden Başsavcılığı Pirinçci hakkında soruşturma açtı. CİHAN
<< Önceki Haber Pegida birinci yılında yine nefret saçtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER