PKK-Hizbullah davasında 1 kişi hariç bütün sanıklar için beraat istendi


16 tutuksuz sanığın yargılandığı PKK-Hizbullah terör örgütü üyeliği davasına devam edildi. Savcı, alınan ifadeler ve toplanan deliller ışığında sanıklardan Mehmet Dağ'ın (26) 'terör örgütü PKK/KCK üyeliği' suçundan, 8 sanık hakkında ise sadece 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçundan cezalandırılmasını talep etti, 7 sanık hakkında ise bütün suçlardan beraat istedi.

Diyarbakır'da Yeni İhya-Der Başkanı ve Hüda-Par Üyesi Aytaç Baran'ın silahlı saldırıda öldürülmesi ve sonrasında çıkan olaylarda 3 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle ilgili açılan terör örgütleri PKK ve Hizbullah üyeliği davası, güvenlik gerekçesiyle Kayseri'ye alınmıştı. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dördüncü duruşma görüldü. Bundan önceki duruşmalarda Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'nden (SEGBİS) savunma yapmayı reddeden ve üçüncü duruşmada tahliye edilen Eylem Ç. ve Merge P. ile avukatları hazır bulundu. Tutuksuz yargılanana diğer 14 sanık ise mahkemeye gelmedi.

SEGBİS'TEN SAVUNMA YAPMAYAN SANIKLAR MAHKEMEDE HAZIR BULUNDU

Sanıklardan Eylem Ç., savunmasını Kürtçe olarak yaptı. Savunmasında, Cizreli olduğunu o gün HDP binasına kutlamaya katılmak ve yardım istemek için gittiğini belirten Ç., "Parti binasından bize olaylar çıkınca evlerimize gitmemiz istendi. Ben de orada tanıştığım Hividar D. ile birlikte kalmak üzere onların evine gitmeye karar verdik. Birlikte bindiğimiz araç polis tarafından durduruldu. Hividar dışında araçta bulunan kimseyi tanımıyordum. Ayrıca yakalanan silahla da bir ilgim yok. Zaten herhangi bir parmak izim de bulunmadı. Suçsuzum, beratımı talep ediyorum." dedi.

Aynı şekilde tercüman eşliğinde Kürtçe savunma yapan Merge P. de kutlamalar için HDP parti binasında olduğunu ve olaylar çıkınca önce dışarıya çıkamadıklarını söyledi. Konya'ya gitmesi gerektiğini ve partililerden yardım istediğini anlatan P., "Otogar istikametinden geçecek olan bir araca binmemi söylediler. 7 kişinin olduğu araçla giderken polisler bizi yakaladı. Biz hiçbir şey anlamadan bizi yere yatırdılar. Arama sonucunda araçta silah bulunduğunu söylediler. Arabada silah olduğunu bilseydim ben binmezdim. Ne üzerimde ne çantanda suç unsuru bulunmadı. Silah üzerinde de parmak izim yok. Suçlamaları kabul etmiyorum ve beratımı talep ediyorum." şeklinde savunma yaptı.

SAVCI, MEHMET D. DIŞINDAKİ SANIKLAR HAKKINDA 'ÖRGÜT ÜYELİĞİ' SUÇLAMASINDAN BERAAT İSTEDİ

Savcı, sanıklar hakkında mütalaasını sundu. Sanık Mehmet D.'nin silahlı terör örgütü PKK/KCK üyesi Bayram Özelçi ve Mehmet Emin E. ile birlikte, Aytaç Baran'ın öldürülmesi sonrası çıkan olaylarda birlikte hareket ettiği, örgüt hiyerarşisine bilinçli olarak dahil olduğu, olaylar sırasında tanınmamak için yüzünü kapattığı, elinde silah olmasa da birlikte hareket ettiği, silahlı kişilerle çatışmada yer aldığı ve üzerine atılı suçları bu şekilde işlediği gerekçesiyle 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Sanıklardan Mahmut Ç., Yunus T., Mehmet Y., Beytullah K., Furkan Ö., Yunus D., Serkan D. ve İshak A. hakkında ise örgüt üyeliği suçlamasından ayrı ayrı beraatlarını talep eden savcı, bu sanıkların 'ruhsatsız ateşli silah bulundurmak' suçundan cezalandırılmalarını istedi. Diğer sanıklardan Eylem Ç., Merge P., Yunus T., Mehmet F., Bilal F., Cihan A. Abdülhekim D. ve Hividar D. hakkında ise üzerlerine atılı bütün suçlardan beraatları talep edildi.

Sanık avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak üzere süre verilmesine hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı 3 Mart'a erteledi.

DAVA KONUSU

Yeni İhya-Der Başkanı ve Hüda-Par Üyesi Aytaç Baran'ın 9 Haziran 2015'te silahlı saldırıda öldürülmesi ve sonrasında çıkan olaylarda 3 kişinin daha yaşamını yitirmesi olayı ile ilgili 16 sanık hakkında dava açılmıştı. Sanıklar, 'silahlı terör örgütü PKK/KCK ve Hizbullah'a üye olmak, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma, nitelik bakımından vahim silah veya mermileri satın alma, taşıma, bulundurma' suçlarından yargılanıyor. Dava güvenlik gerekçesiyle Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne alınmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber PKK-Hizbullah davasında 1 kişi hariç bütün sanıklar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER