Polatlı'da tarihi eserler turizme kazandırılıyor


Ankara'nın Polatlı Belediyesi tarihi değerlerinin turizme kazandırılması çalışmalarını hızla sürdürüyor. Polatlı Belediyesi ile Ankara Kalkınma Ajansı arasında Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı Öneri Raporu Projesi için protokol imzalandı.

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ve Ankara Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birim Başkanı Zekai Efeoğlu arasında imzalanan protokolle Sakarya Zaferi'nin kazanıldığı topraklardaki özgün hikayeler ve tarihi mekanlar gün yüzüne çıkarılacak.

Ankara Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı kapsamında "Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı Öneri Raporu Hazırlanması Projesinin yakın tarihimizin ve şehrin tanıtımına önemli katkı sunulacağını ifade eden Polatlı Belediye Başkan Mürsel Yıldızkaya, "Milli Mücadele yıllarında Sakarya Meydan Muharebesi'nde önemli bir stratejik ve ikmal merkezi olan Polatlı, Haymana ilçesi ile birlikte savaşın cereyan ettiği önemli bir bölge olarak 2014/7152 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı ilan edilmiştir. Bu projeyle, Alagöz Başkomutanlık Karargah Müzesi, Malıköy Tren İstasyon Müzesi, Zafertepe ve birçok mevzi, anıt, müzeleri kapsayan bölgede gerekli yatırım ihtiyaçları tespit edilecek ve ortaya çıkan sonuca göre turizm çalışmalarımıza yön vereceğiz. Ankara Kalkınma Ajansıyla yürüttüğümüz 3'üncü projemiz hayırlı olsun." dedi.

Projenin kısa ve uzun vadeli hedefleri hakkında bilgi veren Başkan Yıldızkaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Proje kapsamında dünyada savaş mekânlarının turizme kazandırılması konusundaki mevcut uygulamalar ile tarihsel milli parklar ile ilgili örnekler incelenecek, tarihi yerlerin araştırılması; bölgedeki siper ve mevziler tespit edilerek ve bunlar için gerekli onarımların belirlenmesi; gezi rotalarının kararlaştırılması, bölgedeki yaşlılar ile görüşmeler gerçekleştirilerek hikâyelerin derlenmesi ve bölgedeki yatırım ihtiyaçlarının ele alınması; bu hikâyeler doğrultusunda bölgede savaşı canlandıracak simülasyonların ve tarihi figürlerin heykellerinin belirlenmesi ve Milli Park ile ilgili üç boyutlu bir tasarım elde edilmesi; Polatlı'ya daha çok turist çekilmesi için savaş görüntülerinin ve malzemelerinin sergileneceği bir savaş müzesi için gerekli altyapı çalışmalarının tespit edilmesi; Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı'nın UNESCO Dünya Miras Listesine girmesi için gerekli incelemeler yapılması ve bölge halkının bilinçlendirilmesi faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir."

Polatlı Belediyesi'nin Ankara Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle yürüteceği bu çalışma Polatlı'nın tanıtımını sağlayacak büyük altyapı yatırımlarının hazırlığı niteliği taşımaktadır. CİHAN
<< Önceki Haber Polatlı'da tarihi eserler turizme kazandırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER