AKP 5 ayda geri adım attı, Bozdağ itiraf etti

Hükümet ‘reform’ dediği düzenlemeden 5 ayda geri adım attı. AK Parti’nin teklifi sonrası Adalet Komisyonu’nda kabul edilen düzenlemeyle avukatların soruşturma dosyalarının içeriğine erişme yetkisi, hakim kararıyla kısıtlanacak. Bozdağ'dan itiraf geldi..

AKP 5 ayda geri adım attı, Bozdağ itiraf etti

AK Parti 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarının ardından ‘reform’ diye nitelendirdiği avukatların soruşturma dosyalarının içeriğine ulaşmasını sağlayan düzenlemeden geri dönüyor. Adalet Komisyonu’nda kabul edilen tek maddelik yasa ile avukatların soruşturma dosyalarının içeriğini görmeleri, belgelerden örnek almaları engellenecek. Müdafinin dosya içeriğini inceleyerek örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise savcının istemi ve hakim kararıyla kısıtlanabilecek.

Torba yasaya eklenmek istenen düzenleme, MHP’li Mehmet Günal’ın önergeyi yırtması ve sesi kısılıncaya kadar saatlerce konuşması ile geri çekildi. Ardından kanun teklifi olarak sunuldu.

KAPANAN KOMİSYON 3. DEFA AÇILDI

TBMM Adalet Komisyonu daha önce Başkan Ahmet İyimaya tarafından bu yasama yılındaki çalışmalarını tamamlandığı belirtilerek iki defa kapatıldı. Komisyon 3. defa toplanarak teklifi görüştü. Muhalefet, 5 gün önce verilen bir teklifin yasama yılı çalışmalarını tamamlamış komisyonun gündemine alınmasını eleştirdi.

CEMAAT OPERASYONLARI ÖĞRENMESİN

CHP’li Turgut Dibek, 17 Aralık sonrası yaşanan panikle soruşturmaların içeriğinde neler olduğunu görmek için 153. maddenin değiştirildiğini belirtti. O dönemin değişiklikle savuşturulduğunu ifade eden Dibek, Başbakan her yerde Cemaat’e operasyon yapacağını söylüyor. Siz operasyon yapacaksınız Cemaat dosyaları görmesin istiyorsunuz. Meclis’i bu duruma getirmek üzücü” dedi. CHP’li Ali Rıza Öztürk de yargının öç alma aracı olarak kullanılmasına karşı olduğunu söyledi. Yargının siyasi mücadelenin zemini yapılmamasını istedi. Düzenlemenin Köşk seçimi sonrası Cemaat’e yönelik operasyonlar nedeniyle getirildiğinin altını çizdi.

5 AYDA NİYE DEĞİŞTİRİYORSUNUZ?

MHP’li Murat Başesgioğlu değişikliğin şubat ayında yapıldığını hatırlattı. “Ne oldu da birkaç ay içerisinde yeniden değişikliğe ihtiyaç duydunuz” diye sordu. MHP’li Oktay Öztürk ise şunları söyledi: Yolsuzluk operasyonları olmasaydı bu madde kaldırılmazdı. Soruşturmaların kapsamı bilinmediği için kanun değiştirildi ve amacına ulaşan iktidar, şimdi gizliliği geri getiriyor.” MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da teklifin amacını şöyle aktardı: “Hedef soruşturma sırasında savunmayı kısıtlamak. Deliller üzerinde istediği her türlü operasyonu yapma amacı taşıyor.”

BOZDAĞ: BENİM İÇİN DE ZOR

Bugün'ün haberine göre Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise birkaç ay önce kaldırdıkları bir konuyu aynen getirmenin kendisi açısından zor olduğunu belirtti. Maddenin değişmesi ile suç işlemeyi alışkanlık haline getirmiş olan uyuşturucu örgütleri, KCK, PKK terör örgütlerinin avukatlarının soruşturma ve içeriğini öğrenmeye başladıklarını savundu. Adli yönden soruşturma imkanı kalmadığını, terörle etkin mücadele edilemediğini vurguladı. Pek çok suçun cezasız kalması durumu ile karşı karşıya olduklarını ileri sürdü. Fransa’da öldürülen 3 PKK’lı kadın örneğini verdi. Bu kişilerin yakınlarının Fransa’dan alamadığı dosya içeriğini öğrenmek için Türkiye’ye başvurduklarını söyledi.

CAN: BİRAZ ACELE ETMİŞİZ

Teklif sahibi AK Partili Ramazan Can, uygulamada bazı sorunlarla karşılaşıldığı için teklifi yenilediklerini belirtti. Soruşturmaların deşifre olduğunu savunarak, “Kısa dönem önce değişiklik yaptık ve reform dedik. Ancak biraz acele ettiğimiz kanaatindeyim” dedi.

<< Önceki Haber AKP 5 ayda geri adım attı, Bozdağ itiraf etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER