CHP'lileri bile şaşkına çevirecek İnönü fotoğrafı!

CHP müzesinden seçilen bazı tarihi eserler, partinin genel merkez binasında sergilenmeye başladı. O eserlerin arasında biri, diğerlerinden çok daha dikkat çekti.

CHP'lileri bile şaşkına çevirecek İnönü fotoğrafı!

CHP’nin 19. Olağan Kurultayı’nda delegeler için TEKEL’e özel yaptırılan İnönü fotoğraflı sigara paketi ilginç bulundu.
 
İNÖNÜ’NÜN SİYAH BEYAZ FOTOĞRAFI
 
Murat Karayalçın’ın arşivinden alınan sigara paketinin üzerine İsmet İnönü’nün gülümserken çekilmiş siyah beyaz fotoğrafı basılmış. Fotoğrafın hemen altına kırmızı ve büyük harflerle “CHP XIX. KURULTAYI” yazılmış. Paketin el alt satırında ise kurultayın tarih ve yerinin bildirildiği “18 Ekim 1968-ANKARA” ifadesi kaydedilmiş. Sigara paketinin tepesindeki güvenlik batının CHP’nin ilkelerini temsil eden 6 ok ile süslenmesi de bir diğer ilginç ayrıntı. Paketin hatıra olarak saklanması için jelatinin tamamen açılmadığı ve içerisindeki sigaraların çıkarılmadığı görüldü.
 
OY TOPLAMAK İÇİN Mİ HAZIRLATILDI?
 
Sergiden alınan bilgilere göre; söz konusu sigara paketinden yüzlerce bastırılıp delegelere tek tek dağıtıldı. CHP’nin neden böyle bir yönteme başvurduğu hakkında bilgi verilmedi. Hal böyle olunca; İnönü fotoğraflı sigara paketinin, delegelerden oy toplamak için mi; yoksa sadece kurultayın yer ve tarihini bildirmek için mi hazırlatıldığı soru işareti olarak kaldı. CHP’nin delegelere sağlığa zararlı olduğu herkes tarafından bilinen sigara dağıtması ise ilginç bulundu.
 
1938 ile 1972 yılları arasında CHP Genel Başkanlığı yapan İnönü, sigarayla ilgili şöyle konuşmuştu:
Dostlar arasında bir toplantıda sigarayı bırakmaktan söz edilirken: sigarayı bırakmaktan kolay ne var? Ben en az beş defa bıraktım”.

İnönü fotoğraflı CHP sigarasının altında şu açıklama yer alıyor:
1968 yılında 18 Ekim günü başlayan CHP 19. Olağan Kurultayı’nda delegelere dağıtılmak üzere Tekel Genel Müdürlüğü’ne özel olarak yaptırılan sigara. (Murat Karayalçın arşivinden)”
 
HABER-FOTOĞRAF:
AHMET DOĞAN - SAMANYOLU HABER
 

<< Önceki Haber CHP'lileri bile şaşkına çevirecek İnönü fotoğrafı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER