Erdoğan'ın uçağını yapacak firma sabıkalı çıktı

Erdoğan için alınan ve 200 milyon dolara mal olan uçağın iç dekorasyonunu yapan şirket dinleme konusunda sabıkalı çıktı.

Erdoğan'ın uçağını yapacak firma sabıkalı çıktı

Söz konusu firma daha önce Çinli liderin uçağını dekore etmiş ve o uçakta 27 böcek çıkmış.

200 milyon dolarlık ‘başkanlık uçağı’nın dekorasyonunu yapan ABD’li şirket sabıkalı çıktı. Çin lideri için 2002’de dizayn ettiği uçakta 27 böcek bulundu.

28 Ağus­to­s’­ta Köş­k’­e çık­ma­ya ha­zır­la­nan Er­do­ğa­n’­ın yur­ti­çi ve yurt­dı­şı ge­zi­le­rin­de kul­la­na­ca­ğı ul­tra lüks uça­ğı ey­lü­l­de ge­li­yor. An­cak Air­bus A330-243 CJ mo­del dev­let uça­ğı­nın Er­do­ğa­n’­ın is­te­ği­ne gö­re dö­şe­yen Go­re De­sign Şir­ke­ti­’nin adı da­ha ön­ce bö­cek skan­da­lı­na ka­rış­tı.

BANYOYA BİLE KONULMUŞ

Ka­za­kis­tan, Öz­be­kis­tan, Türk­me­nis­tan ve Ce­za­yir dev­let baş­kan­la­rı­nın da uçak pro­je­le­ri­ni ya­pan şir­ket, 2002 yı­lın­da Çin Dev­let Baş­ka­nı için sa­tın alı­nan Boe­ing 767 ti­pi uça­ğın içi­ni ye­ni­le­di.

UÇAKTA 27 BÖCEK ÇIKTI

Sözcü'nün haberine göreÇin is­tih­ba­rat ser­vi­si, yap­tı­ğı ara­ma­lar­da uça­ğın fark­lı yer­le­ri­ne yer­leş­ti­ril­miş tam 27 adet din­le­me ci­ha­zı (bö­cek) ve mik­ro­fon bul­du. Bu ci­haz­lar, dö­ne­min Çin Dev­let Baş­ka­nı Ji­yan Ze­mi­n’­in kul­la­na­ca­ğı ban­yo ve ya­tak oda­sı­na bi­le yer­leş­ti­ril­miş­ti. Bu olay Çin ve Ame­ri­ka ara­sın­da dip­lo­ma­tik kri­ze ne­den ol­du. Bu ola­yın ar­dın­dan şir­ket de bü­yük bir pres­tij ve ge­lir kay­bı­na uğ­ra­dı. Şir­ket, Tür­ki­ye­’nin si­pa­ri­şi ver­di­ği dö­nem­de kriz için­dey­di.

UÇAK İYİCE ARANMALI

15 Şu­bat 2012’de Air­bu­s’­tan tes­lim alı­nan uçak iç de­ko­ras­yo­nu için AB­D’­nin Tek­sas Eya­le­ti’n­de­ki Go­re De­sig­n’­ın te­sis­le­ri­ne gön­de­ril­di. Nor­mal­de bir yıl için­de bu iş­le­min ta­mam­lan­ma­sı gerekiyordu ama iki bu­çuk yıl­dır bi­ti­ri­le­me­di.

Ge­le­cek ay tes­lim edil­me­si bek­le­nen uça­ğın dış bo­ya­sı­nın Tür­ki­ye­’de ya­pı­la­ca­ğı be­lir­til­di. Uz­man­lar, Tür­ki­ye­’de de ben­zer bir kri­zin ya­şan­ma­ma­sı için, ‘baş­kan­lık uça­ğı­nı­n’ Er­do­ğa­n’­ın hiz­me­ti­ne su­nul­ma­sın­dan ön­ce, en ufak vi­da­sı­na ka­dar tek­no­lo­jik ta­ra­ma­dan ge­çi­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ne dik­kat çek­ti.


<< Önceki Haber Erdoğan'ın uçağını yapacak firma sabıkalı çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER