'Gırtlağımıza kadar borç içindeyiz'

'Vatandaş bankalara; bankalar ve şirketler ise yurtdışı kreditörlere borçlu. Yerel seçimlere gırtlağa kadar borç içinde giriyor.'

'Gırtlağımıza kadar borç içindeyiz'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AKP'nin kendi istikrarı için halkı borca mahkûm ettiğini vurguladı.


“Gelinen aşamada vatandaş bankalara; bankalar ve şirketler ise yurtdışı kreditörlere borçlu.Türkiye, 30 Mart yerel seçimlerine tüm kesimleriyle gırtlağa kadar borç içinde giriyor.” dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran, yaptığı açıklamada, AK Parti’nin iktidara geldiğinde 2 milyar TL’nin altında bulunan tüketici kredilerinin, 125 katlık artışla 249,5 milyar TL’ye yükseldiğini belirterek;

“Bireysel kredi kartları ile birlikte hane halkının toplam borç yükü 52 kat büyüyerek 6,3 milyar TL’den 333,6 milyar TL’ye ulaştı. Kredi kartı sayısı 2002 sonundan bu yana yüzde 261 artışla 57 milyona ulaştı. AKP döneminde vatandaşın cebine net 41 milyon adet yeni kredi kartı konuldu.” ifadelerine yer verdi.

3 milyon dolayındaki yurttaşın, tüketici kredisi veya kredi kartı borcunu ödeyemediği için ‘kara liste’de yer aldığını vurgulayan Oran;

“AKP, halkı sürekli borçla tüketmeye teşvik etti; bankacılık sektörünün yurtdışından borç olarak sağladığı kaynaklar tüketici kredisi şeklinde başta konut olmak üzere tüketime pompalandı. Tüketici kredisi ve kredi kartlarıyla henüz kazanılmamış gelirler üzerinden borçlanarak tüketen vatandaşlara sanal bir refah süreci yaşatıldı. Borçlar dağ gibi büyürken, vatandaşın sahte zenginleşme algısı oya tahvil edildi.” dedi.

AKP döneminde, Türkiye’nin önceki 80 yıldaki toplam dış borç stokunun üçe katlandığını söyleyen Oran, 2002 sonunda 129,6 milyar dolar olan dış borcun 400 milyar dolara yaklaştığını kaydetti.

Oran, gelecek bir yıl içinde yapılması gereken dış borç ödemesinin 163 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Oran, Türkiye’nin, 30 Mart yerel seçimlerine tüm kesimleriyle ağır borç yükü altında girdiğini ifade ederek;

“Tüketici kredisi ve kredi kartlarıyla henüz kazanılmamış gelirler üzerinden borçlanarak tüketen vatandaşlara bir sanal refah dönemi yaşatıldı. Vatandaş bankalara; bankalar ve şirketler ise yurtdışı kreditörlere borçlu.”

Zaman

<< Önceki Haber 'Gırtlağımıza kadar borç içindeyiz' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER