Priyedor'da 30 şehidin cenazesi kılındı


Bosna-Hersek'in batısında bulunan Priyedor şehrinde bugün savaş sırasında öldürülen 30 şehitin cenazesi kılındı. Priyedor şehri ve çevresinde 1992 yılında meydana gelen katliam 3200'e yakın Boşnak ve Hırvat asıllı vatandaş öldürülmüştü. Olay Srebrenitsa soykırımından sonra Bosna'nın ikinci en büyük soykırımı olarak kabul ediliyor.

Yaklaşık 1000 Bosnalı Müslüman'ın katıldığı bugünkü cenazeyi Bosna'nın Reisi Hüseyin Kavazoviç efendi kıldırdı. Reis Kavazoviç, kötülün yenilmesi için onun önce tanınması gerektiğini söyledi. Kavazoviç, "Nefret ve husumet bir hiçlik ve Allah'ın nurun batışını temsil ediyor. Karanlığın ve uçurumun gelişi de, Allah'ın yardımı ve samimi bir tövbe olmadan atlatılmaz. Bu kötülüğü hafife almamamız gerekiyor; en önemlisi de bizim etklenmemizdir. Bizim içimizde bu kötülüğü yenecek güç yatıyor. Onu da, Allah'ın izniyle başaracağız." diye konuştu.

Uluslararası topluluk ve Sırp liderlere seslenen dini lider, "Priyedor şehrinde yapılan katliam ve soykırım, bugün yaşadığımız Dünya'nın gerçek, maskesiz, utanmaz, vicdansız ve pişmanlık duymayan yüzünü gösterdi. Bu çirkin, hain ve korkak yüzün şahidi olarak bugün Tomaşitsa mezarımız var. Onların samimiyetsizliği farkettik; ve hiçkimse bizim şehit ailelerimizin 'siyasi' uzlaşmayı kabul edeceğini düşünmesin. Bizim samimi ve gerçek pişmanlık ile manevi uzlaşmaya ihtiyacımız var. Geçici bir siyasi akrobasiye değil." şeklinde konuştu.

Priyedor'da toprağa verilen şehitlerin cesetleri toplam 6 farklı bölgede, bir kişinin cesedi komşu Hırvatistan topraklarında bulundu. Şehitlerin arasında en genç olan Zikret Reciç, 18, en ihtiyar Asim Jeriç, 67 yaşında idi.

Priyedor şehri şehitlerinden şu ana kadar 2577 kişiye ulaşıldı. 650 kişiden fazla ise hala kayıp. Öldürenlerin arasında 102 çocuk ve 256 kadın da bulunuyor. Şehrin çevresinde bulunan Tomaşitsa köyünde Ekim 2013'te yaklaşık 600 kişilik toplu mezar bulundu.
CİHAN
<< Önceki Haber Priyedor'da 30 şehidin cenazesi kılındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER