Rekabet Kurulu, DHMİ soruşturmasında kararını verdi


Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü hakkında yürütülen soruşturma sonuçlandı. Havalimanlarında yer tahsisi hizmetlerine ilişkin olarak kiracı teşebbüsler arasında ayrımcılık yapmak suretiyle hâkim durumunu kötüye kullandığı iddiasına yönelik olarak yürütülen soruşturma sonunda; DHMİ'nin ilgili kanun maddelerini ihlal etmediği, adı geçen teşebbüse idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına karar verildi.

Soruşturma, konuya ilişkin olarak daha önce verilen 24.04.2012 tarih ve 12-21/561-159 sayılı Rekabet Kurulu kararının, Ankara 9. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine başlatılmıştı. Bahse konu kararda; DHMİ'nin, 'Yer Tahsis Tarifeleri'nde, havalimanlarında arazi ve/veya üzerinde yer alan tesisleri kiralayan teşebbüsler arasında '31.12.2005 tarihinden önce ve sonra yer tahsisi yapılanlar' şeklinde bir ayrıma gitmek suretiyle ve bu kritere göre belirlediği fiyat tarifeleri yoluyla ilgili pazardaki hâkim durumunu kötüye kullanmadığına, Rekabet Kurulunun vermiş olduğu 04.07.2007 tarih ve 07-56/668-231 sayılı kararın gereğini yerine getirdiğine, bu itibarla başvuru konusu eylemlerin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesini ihlal etmediğine karar verilmişti.

ANKARA 9. İDARE MAHKEMESİ KARARI İPTAL ETMİŞTİ

Anılan karar üzerine şikâyetçi tarafından yargı yoluna başvurulması üzerine, Ankara 9. İdare Mahkemesi, 31.10.2014 tarih ve kurul kararının iptaline karar vermişti. Ankara 9. İdare Mahkemesi tarafından özetle "sözleşmelerin farklı tarihlerde yapılmış olmasının teşebbüsleri eşit alıcılar olmaktan çıkarmayacağı, teşebbüsler tarafından farklı tarihlerde imzalanan sözleşmelerin her yıl yenilenerek devam ettiği, sözleşmelerin uygulandığı dönemlerin yeni sözleşmelerin uygulandığı dönemlerle çakıştığı dikkate alındığında, sözleşmelerde davacı tarafından iddia edildiği gibi bir bedel farkı varsa bunun değerlendirilebilmesi için THY ve bağlantılı teşebbüslerin 31.12.2005 tarihinden önce ne kadar, bu tarihten sonra (yeni tarifeyle) ne kadar kiralandığının karşılaştırılarak incelenmesi gerektiği ve sözleşme hukukunun bedellerdeki orantısızlığı gidermeye elverişli olduğu sonucuna varıldığından; belirtilen hususlar gözetilmeksizin tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığına" karar verilmişti.

Bunun üzerine yürütülen soruşturma safhasında anılan mahkeme kararında işaret edilen hususlar da göz önünde bulundurularak DHMİ'nin havalimanlarında yer tahsisleri hizmetlerine ilişkin olarak eşit durumdaki alıcılara aynı ve eşit hak, yükümlülük ve edimler için farklı şartlar ileri sürerek ayrımcılık yapmak suretiyle 4054 sayılı Kanun'un 6. maddesini ihlal edip etmediği incelendi.

9 Eylül 2015 tarihinde Rekabet Kurulunca dosyanın müzakeresi sonucunda; DHMİ'nin 4054 sayılı Kanun'un 6. maddesini ihlal etmediğine, dolayısıyla aynı Kanun'un 16. maddesi uyarınca adı geçen teşebbüse idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına karar verildi. CİHAN
<< Önceki Haber Rekabet Kurulu, DHMİ soruşturmasında kararını verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER