Reuters: ABD Suriye sahasında Türk SİHA'sını düşürdü

Reuters ajansına konuşan ABD'li yetkililer, ABD F-16 savaş jetlerinin Türkiye'ye ait bir SİHA'yı düşürdüğünü söyledi. Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili ise düşürülen SİHA'nın Türkiye'ye ait olmadığını açıkladı.

SHABER3.COM

Reuters haber ajansına konuşan iki ABD'li yetkili, ABD F-16 savaş jetlerinin Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüğünü söyledi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre ABD'li yetkililer ajansa yaptıkları açıklamada söz konusu SİHA'nın Suriye'deki Amerikan kara birliklerinin yakınlarında faaliyet gösterdiğini belirtti. ABD'li yetkililer Türk ordu yetkililerini ABD kara birliklerine yakın yerde faaliyet göstermeleri konusunda birden fazla kez uyardıklarını aktardı.

AP haber ajansına konuşan bir ABD'li yetkili de Suriye Haseke'deki birliklerine çok yakınlaşan bir SİHA'nın vurulduğunu ifade etti. Yetkili SİHA'nın "güvensiz" ve "senkronize olmayan bir şekilde" uçtuğunu kaydetti.

Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili ise ajansa yaptığı açıklamada düşürülen SİHA'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait olmadığını ifade etti. Yetkili SİHA'nın kime ait olduğu konusunda ise bir açıklama yapamayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Ankara saldırısı faillerinin Suriye'den geldiği açıklaması sonrasında ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki bölgelere SİHA saldırıları düzenlenmişti.
Pentagon'dan Suriye'de düşürülen Türk SİHA'sı ile ilgili açıklama: Meşru müdafaaydı

ABD Savunma Bakanlığı, Suriye'de Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini açıkladı. Pentagon sözcüsü, 'potansiyel tehdit olarak görülen SİHA'yı meşru müdafaa amacıyla düşürdüklerini' söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahası içerisinde Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracının (SİHA), ABD F-16 savaş uçakları tarafından düşürüldüğünü teyit etti.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, "ABD'li komutanlar, ABD birliklerine 500 metreden daha yakın olan insansız hava aracını (İHA) potansiyel bir tehdit olarak değerlendirdi ve ABD F-16 savaş uçakları daha sonra İHA'yı meşru müdafaa amacıyla düşürdü" şeklinde konuştu.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Türk mevkidaşı Yaşar Güler in de bu konuda görüştüğü belirtildi.

Uluslararası haber ajansları Reuters, ABD'li iki yetkiliye dayandırarak Amerika Birleşik Devletleri'nin perşembe günü Suriye'deki birliklerinin çok yakınında uçan silahlı bir Türk insansız hava aracını (SİHA) düşürdüğünü duyurmuştu.

İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla Reuters'a konuşan ABD'li iki yetkili, 'ABD'nin Türk askeri yetkililerini birçok kez arayarak ABD kuvvetlerine yakın bir noktada faaliyet gösterdiği konusunda uyardığını, ardından bir Amerikan F-16'nın Türk insansız hava aracını düşürdüğünü' dile getirdi.

Uluslararası haber ajansı AP'ye konuşan üç ABD'li yetkili de, aynı bilgileri teyit etti. ABD'nin Suriye'nin Haseke kentinde sahadaki Amerikan birliklerine çok yaklaşan bir Türk insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi.

Yetkililerden biri, 'insansız hava aracının silahlı olduğunu, yakındaki hedeflere bomba bıraktığını ve ABD birliklerini hedef almamasına rağmen Amerikan güçleri için tehlike oluşturacak kadar yakın olduğunun anlaşıldığını' dile getirdi.  

Yetkililer, insansız hava aracının düşürülme emrinin, Türk askeri yetkililerine yapılan ve bölgede ABD güçlerinin bulunduğunu ve insansız hava aracının bölgeden ayrılmaması halinde ABD ordusunun kendilerini korumak için harekete geçeceğini belirten 10'dan fazla telefon görüşmesinin ardından verildiğini kaydetti.  

Suriye'de geniş bilgi ağına sahip Suriye İnsan Hakları Gözlemevi isimli kuruluş ve yerel bir güvenlik kaynağı, ABD liderliğindeki koalisyonun Suriye'nin kuzeydoğusundaki bir üs yakınlarında bir Türk insansız hava aracını düşürdüğünü duyurmuştu.

ABD destekli Suriyeli Kürt güçler, PKK'nın üstlendiği Ankara'da gerçekleşen bombalı saldırı sonrası Türk ordusunca gerçekleştirilen saldırılarında sekiz kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Washington'ın, YPG öncülüğündeki Kürt gruplara verdiği destek, bu oluşumları PKK'nın uzantısı olarak gören NATO müttefiki Türkiye ile uzun süredir gerginliğe neden oluyor.

NATO müttefikleri ABD ve Türk orduları genellikle hava manevralarında yakın koordinasyon içinde faaliyet gösterir.

Hasekede'ki hadisenin resmen teyit edilmesiyle bu, bir NATO ülkesinin bir başka NATO ülkesinin askeri unsurunu hedef aldığı nadir saldırılardan biri olarak kayda geçti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'de 900 askeri bulunuyor.

Ankara, Washington'ın destek verdiği grupları PKK'nın Suriye uzantısı olarak gördüğünü belirtiyor.

MİT'ten Suriye'de operasyon

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Suriye'de düzenlediği operasyonlarda terör örgütü PKK/YPG'ye ait askeri tesisleri ve örgütün yönetici kadrolarını hedef aldı.

DHA'nın güvenlik kaynaklarından edindiği bilgilere göre, MİT Ankara saldırısının ardından Suriye'de PKK/YPG'ye ait bina ve tesisleri hedef alan bir operasyon düzenledi. Ankara saldırısının Suriye'de planlandığı ve eyleme katılan örgüt mensuplarının bu bölgeden Türkiye'ye geçtiği gerekçesiyle MİT, Suriye'de konuşlu PKK/YPG askeri tesislerini ve örgütün yönetici kadrolarını hedef aldı. Hedef alınan tesisler arasında PKK/YPG'nin silah mühimmat depoları, saldırı-sabotaj birimleri ve örgüte ait Ar-Ge merkezlerinin yer aldığı öğrenildi. Operasyonların, planlanan hedefe ulaşıncaya kadar devam edeceği belirtildi.
<< Önceki Haber Reuters: ABD Suriye sahasında Türk SİHA'sını düşürdü Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER