Romatizma çaresiz bir hastalık değil


Mevlana Üniversitesi (MÜ) Hastanesi güçlü hekim kadrosunun yanısıra bölgenin ihtiyacı olan yeni bölümleri de açarak halka yeni tedavi imkanları sunuyor. MÜ Hastanesi Türkiye'de ve Konya'da zor bulunan bir branş olan Romatoloji Uzmanı sıkıntısını gidermek için Romatolog Yrd. Doç. Dr. Metin Işık'ı kadrosuna kattı.

MÜ Hastanesinde sağlık hizmeti vermeye başlayan Yrd. Doç. Dr. Işık, iltihaplı romatizmanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi. Romatizmal hastalıklarda el ve ayaklarda ağrı ve şişlik, sabahları daha belirgin olan bel ağrısı, soğuk havalarda artan kemik sızlamaları, ciltte iyileşmeyen yaralar, göz ve ağızda kuruluk gibi belirtiler görüldüğünü anlatan Yard. Doç. Dr. Işık, diğer belirtileri şu şekilde sıraladı: "Ciltte güneş ışığı altında oluşan kızarma, yüzde kızarma, ciltte sertleşme, ellerde soğuk havada ortaya çıkan renk değişikliği, tekrarlayan ateş ve karın ağrısı atakları, diz gibi büyük eklemlerde sıvı toplanması, ellerde şekil değişikliği, belde kamburlaşma ve damarlarda pıhtı oluşması gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca tekrarlayan düşükler ve gözlerde üveit adı verilen ağrılı görme kayıpları."

Yrd. Doç. Dr. Işık, uzmanlık alanı romatizmal hastalıklardan biri olan iltihaplı romatizma konusunda şu bilgileri verdi: "Özellikle vücut bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucu kendi eklem ve bağ dokumuza saldırması ile ortaya çıkan, ağrılı, eklem hasarı yapan ve hastanın günlük yaşamını kısıtlayan bir hastalıktır. Hastalığın aile bireylerinde kalıtsal olarak geçebildiği bilinmesine rağmen ve sigaranın da risk faktörü olduğu saptanmasına rağmen tam sebebi bilinmemektedir. Hastalık yıllarca sadece ağrı kesiciler ve ya kortizon ile tedaviye mecbur olan hastaların artık çok etkili ve başarılı sonuçlar veren ilaçlar mevcuttur. Hatta rahatlıkla tedavisiz romatizma kalmadı diyebiliriz."

Tedavide erken teşhisin önemine vurgu yapan Işık, sözlerini şöyle tamamladı: "Son 15 yıldır kullanıma giren çok etkili biyolojik ajanlar ile beraber artık romatizma tedavisinde yeni bir çığır açılmış ve hastaların erken yakalanması halinde hiç bir hasar kalmaksızın hastalar tamamen tedavi edilebilir hale gelinmiştir. Bu biyolojik ilaçlar sadece konusunda uzman olan hekimler tarafından reçete edilebildiği için bu ilaçları kullanmakta olan hastaların rapor ve reçeteler için değişik şehirlere gitmesi de artık gerekmemektedir. Romatizma hastalığının en büyük sıkıntılarından biri de doğru tanı konabilmesi için fazla ve ayrıntılı tetkik yapılma zorunluluğudur. Hastanemiz bünyesinde romatoloji için gerekli tüm tetkikler yapılabildiği için de hastalar açısından ek bir kolaylık sağlanmıştır."

CİHAN
<< Önceki Haber Romatizma çaresiz bir hastalık değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER