Rusya, 2015 doğalgaz ihracatında yüzde 5 büyüme bekliyor


Doğalgaz ihracat rakamlarında 2015 yılı için yüzde 5'lik artış bekleyen Rusya, Baltık ülkelerine doğalgaz satışı için de 2016 başlarında ihaleye çıkmayı planlıyor. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, 2015 gaz ihracatı rakamlarında yüzde 5 oranında bir büyüme beklediklerini söyledi. Gazprom şirketi de 2016 yılı başlarında Baltık ülkelerine doğalgaz ihracatı için bir ihale açılacağını duyurdu.

Rusya'nın Kommersant gazetesine konuşan Enerji Bakanı Alexander Novak, 2015 yılında doğalgaz ihracatının 190 milyar metreküp artacağını söyledi. Bakan Novak, "Ayrıca ham petrol üretiminde de artış bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Novak, gazeteye verdiği röportajda Rus şirketlerinin 2014 yılında 526,7 milyon ton hem petrol ürettiklerini, 2015 yılında ise bu rakamın 533 milyon ton olmasını beklediklerini kaydetti.

Öte yandan doğalgaz üretiminde bir önceki yıla göre düşüş olduğunu söyleyen Enerji Bakanı, bu yıl 633 milyar metreküp olan doğalgaz üretiminin 2014 yılına göre 9 milyar metreküp daha az olduğunu ifade etti. Diğer yandan da doğalgaz ihracatında ise bir artış olduğunu, geçen yıl 181,2 milyar metreküp olan bu rakamın 2015'te 190 milyar metre küp civarında olacağını belirtti.

Rusya Enerji Bakanı, üretimdeki düşüşün nedeninin ise ortalama sıcaklıkların yüksek olmasından dolayı iç tüketimdeki düşüş olduğunu kaydetti.

Elektrik üretimi ve ihracatında ise artış olduğuna işaret eden Enerji Bakanı Novak, "Elektrik üretiminin 2014 rakamlarından yaklaşık yüzde 1 oranında yüksek olmasını bekliyoruz." dedi.

Bakan Novak, Rus enerji sektörünün geri kalan bir yıl içinde umut verici bir performans gösterdiğinin altını çizdi.

GAZPROM, BALTIK ÜLKELERİNE DOĞALGAZ İHALESİ AÇACAK

Öte yandan Rusya'nın doğalgaz şirketi Gazprom, 2016 başlarında Baltık ülkelerine doğalgaz satışı için bir ihale yapılacağını duyurdu. Daha önceden içinde bulunduğumuz Aralık ayında yapılması planlanan bu ihalenin 2016 yılı başında yapılacağı kaydedildi.

Gazprom'dan yapılan ihalenin 2016 başında gerçekleştirileceği ve tarihin hazırlıkların uygun şartlarda gerçekleşmesinin sağlanması için bu tarihe alındığı belirtildi.

Rusya'nın Baltık ülkeleri ile doğalgaz anlaşmalarının bu yıl sonunda süresi bitiyor. Litvanya ile doğalgaz anlaşması da 2016'da sona erecek.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya, 2015 doğalgaz ihracatında yüzde 5 büyüme bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER