Rusya'dan İran ve Suudi Arabistan açıklaması: Arabuluculuğa hazırız


Rusya, İran ve Suudi Arabistan arasında artan gerilimin düşürülmesi gerektiğini belirterek, iki ülke arasında Moskova'nın arabuluculuk yapabileceğini bildirdi. Rus Interfax ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Ayetullah Nemr en-Bakır Nemr'i idam etmesinin ardından iki ülke arasında bir anda yükselen tansiyonun sonlandırılması için arabulucu olabileceklerini söyledi.

Rus yetkili, "Yakın ilişkilere sahip olduğumuz ve önemli bölgesel güç olan iki ülke, Suudi Arabistan ve İran arasında böyle bir gerilimin yaşanmasından üzüntü duyuyoruz. Biz her zaman İslam dünyası içinde karşılıklı anlayıştan yana olduk." dedi.

İlişkilerini normalleştirmeleri için iki ülkeye de yardım etmeye hazır olduklarını belirten yetkili, "Her zaman Tahran ve Riyad'ın yakın bağlar kurmasından yana olduk. Ve eğer iki tarafın da ihtiyacı olması halinde arabulucu olabileceğimizi teyit ettik. Bunu yapmaktan çok memnun oluruz." diye konuştu.

Öte yandan aynı yetkili, iki ülke arasındaki gerilimin Suriye'de çözüm için kurulan Viyana Grubu'nun çalışmalarını etkilememesini umduklarını kaydetti. Rus yetkili, "Suriye'de bir çözüm süreci için İran ve Suudi Arabistan'ın uluslararası bir grup içinde çalışmaya başlamış olmalarından memnunuz. Bu bizim ve Amerika'nın bir çözüm sürecine dışarıdan destek verebilmek için bir mekanizma oluşturabilme çabaları sayesinde oldu. Bu mekanizmanın çalışmaya devam etmesini umuyoruz. Özellikle Ocak ayı sonunda Cenevre'de yapılacak toplantı ile Suriye'de taraflar arasındaki görüşmeler konusunda çok kritik bir döneme giriyoruz." ifadelerini kullandı.

Riyad ile Tahran arasındaki ilişkiler, Suudi Arabistan'ın Ayetullah Nemr en-Bakır Nemr'i idam etmesinin ardından gerilmişti. Bunun ardından Suudi Arabistan'ın İran'daki diplomatik temsilciliklerine saldırılması üzerine Riyad, Tahran'la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'dan İran ve Suudi Arabistan açıklaması: Arabuluculuğa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER