Suriye krizinin çözümünde dış askeri müdahaleye karşı çıkan Rusya, IŞİD'le mücadelede kendi planını açıkladı. Moskova ABD öncülüğünde kurulan uluslar arası koalisyonu etkisiz ve bölge için yeni risklere neden olduğu gerekçesi ile eleştiriyor.
Katar'da dün Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hazırladığı planı ilk kez açıklayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, IŞİD'le mücadelede yeni bir uluslar arası koalisyon kurulmasını önerdi.
Rusya'nın planına göre Suriye ve Irak orduları ile Kürt güçleri ve diğer bölge ülkelerinin dahil olduğu yeni bir koalisyon oluşturulması gerekiyor. Kommersant'ın haberine göre Bağdat ve Şam hükümetleri ile Kürt güçleri yeni koalisyonun temelini olacak.
Rusya, Suriye lideri Beşşar Esed'in istifası ve silahlı muhalif gruplara hava desteği verilmesini isteyen ABD ve Arap ülkelerinin pozisyonunu sert bir şekilde eleştiriyor. Moskova'ya göre IŞİD'le mücadelede ilerleme sağlayamayan koalisyon güçlerinin Suriyeli muhalif güçlere hava desteği verilmesi "ölümcül bir hata" olabilir.
IŞİD karşıtı koalisyonun BM kararlarına dayanmadığı eleştirisi getiren Moskova, yeni oluşturulacak gücün BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayanmasını şart koşuyor.
Doha'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, Suriye'ye dışarıdan müdahalelerin bir an önce sona ermesi gerektiği çağrısında bulundu. Rus Bakan, "Cenevre Mutabakatı çerçevesinde Suriye'ye dışarıdan müdahale sona ermek zorunda. Suriye'de taraflar müzakere masasına oturmalı. Karşılıklı kabul edilebilir ve barışçıl siyasi yolla anlaşma sağlamaları gerekiyor." dedi.
Kommersant, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Haziran ayında Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'le görüşmesinde "terörle mücadelede bölgedeki tüm ülkelerin güçlerini birleştirmesi gerektiği, zor olan bu durumun gerçekleşmesi için Rusya'nın elinden geleni yapacağı" yönündeki açıklamalarına dikkat çekti. CİHAN