Rusya'nın en yeni savunma uydusu yörüngeye yerleşti


Rusya Genelkurmay Başkanlığı'nın, Suriye'deki operasyonlarda 10 kadar Rus uydusunun kullanıldığını açıkladığı gün uzaya gönderilen en yeni Rus savunma uydusunun, dünyanın yörüngesinde hedeflenen noktaya ulaştığı bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Soyuz-2.1b roketiyle uzaya gönderilen ve erken uyarı sistemi taşıdığı belirtilen EKS adlı uydunun, yere eşzamanlı yüksek eliptik yörünge olan Tundra yörüngesine yerleştiğini duyurdu. Rusların Suriye'de uydularını kullanması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Antalya'daki G20 Zirvesi'nde görüştüğü liderlere, IŞİD teröristlerinin TIR'larla petrol taşıdığını gösteren uydu fotoğraflarını gösterdiğini açıklamasıyla gündem olmuştu.

Rus Savunma Bakanlığı, RKK Energia şirketinin ürettiği ve dün fırlatılan uydu ile bugün kararlı bir telemetrik iletişime geçildiğini ve iletişimin kesintisiz devam ettiğini açıkladı. Bugün yayınlanan resmi açıklamada, uydudaki sistemlerin normal bir şekilde çalıştığı aktarıldı.

NÜKLEER SAVAŞ DURUMUNDA BİLE KULLANILACAK İLETİŞİM SİSTEMİ TAŞIYOR

Yeni nesil uzay ekipmanlarıyla donatılan EKS uydusunun adı ilk olarak 14F142 şeklinde açıklanmıştı. Uydunun yeni nesil bir erken uyarı sistemi olarak çalıştığı belirtiliyor. Uydunun ayrıca bir nükleer savaş sırasında dahi kullanılabilecek güvenli acil iletişim kapasitesine de sahip olduğu iddia ediliyor. RKK Energia tarafından 2000'li yılların başında geliştirilmeye başlanan uydunun, 2007 yılında Rus Savunma Bakanlığı ile şirket arasında varılan anlaşma gereği 2009 yılında uzaya fırlatılması öngörülüyordu. Ancak uydunun fırlatılması yaşanan bazı sorunlar, değişen gereksinimler ve bir dava yüzünden 17 Kasım 2015'e ertelenmişti. Uydu, Soyuz-2.1b roketiyle dün Rusya'nın kuzeyindeki Arkhangelsk bölgesinde bulunan Plesetsk uzay üssünden fırlatılmış oldu.

Rusya'nın 2020'ye kadar 6 Tundra uydusu planladığı biliniyor. Bir sonraki Tundra görevinin ise 2016 yılında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Dış merkezliği yüksek olan, 63.4° eğikliğe sahip olan Tundra yörüngesinin dönüş süresinin, bir güneş gününden dört dakika daha kısa (Dünya için: 23 saat, 56 dakika, 4.091 saniye) olduğu biliniyor.

RUSYA EN AZ 10 UYDUSUNU SURİYE İÇİN KULLANIYOR

Rusya'nın askeri amaçlı kullanılan uyduları, Antalya'da G20 Zirvesi'ne katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, IŞİD'e nasıl destek verildiğini uydudan çekilen fotoğraflarla belgelediklerini ve bu fotoğrafları G20 Zirvesi'nde muhataplarına gösterdiğini açıklamasıyla gündem olmuştu.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı da dün bir açıklama yaparak, Suriye'de yürütülen askeri harekat kapsamında uyduların nasıl kullanıldığına dair detaylı bir brifing vermişti. Bu açıklamaya göre Rusya'nın Suriye'de 30 Eylül'de başlattığı askeri operasyonlara Rus uyduları da destek veriyor.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, uzaktan algılama özelliğine sahip sivil uydular da dahil olmak üzere 10 uzay aracının, Rusların Suriye'deki operasyonlarına katkı sağladığını söyledi. Genelkurmay Başkanı'nın sivil uydular ile Resurs-P ve Kanopus'u kastettiği tahmin ediliyor.

Gerasimov'un açıklamasına göre çatışma bölgesini görebilmeleri için bazı uyduların yörüngesinin değiştirilmesi gerekiyor. Gerasimov, uyduların hedeflerin belirlenmesinde ve koordinatların kesinleştirilmesinde kullanıldığını kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın paylaştığı görsel sunumda da operasyonda hangi uyduların kullanıldığı spesifik olarak belirtilmemişti. CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'nın en yeni savunma uydusu yörüngeye yerleşti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER