Rusya ve Ukrayna arasında gaz sevkiyatı bilmecesi


Rusya Başbakan yardımcısı Dmitri Kozak, Rusya'nın Kırım üzerinden Ukrayna'ya gaz sevkiyatına başladığını açıkladı. Kozak, "Vladimir Putin'in gaz sevkiyatı talimatı yerine getirildi ve Ukrayna'nın güneyinde yer alan Herson bölgesinin Geniçesk şehrine gaz sevkiyatı başlatıldı." dedi.

Rusya'nın bu açıklamasının üzerine Ukrayna gaz dağıtım şirketi Naftogaz ise, Geniçesk şehrinin gaz ihtiyacının bölge içindeki Strelkovoye kasabasındaki yerel doğalgaz kaynaklarından karşılandığını iddia etti. Ukraynalı yetkililer, Geniçesk şehrinin fiziki olarak Ukrayna doğalgaz ağına bağlı olmadığını savundu.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov dün yaptığı açıklamada, Geniçesk şehri valisinin Rusya tarafına gaz başvurusunda bulunarak şiddetli soğuklardan dolayı mağdur olan bölge halkına yardım edilmesini talep ettiğini bildirmişti. Peskov, talep üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konunun incelenmesi için talimat verdiğini söylemişti.

Ukrayna Enerji ve Kalkınma Bakanlığı'nın bildirisine göre 2 Ocak Cumartesi günü Gençesk'te hava sıcaklığının aniden düşmesinden dolayı gaz boru hattı üzerindeki basınç azaldı. Düşük gaz basıncı dün şehirde yaşayan yaklaşık bin 500 kişinin gazsız kalmasına sebep oldu.

Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Vladimir Demçişin, 2016 yılının ilk çeyreğinde bin metreküpünü ancak 200 doların altına bir fiyata satması durumunda Rusya'dan doğalgaz alabileceklerini söylemişti. Dün Rusya devlet resmi sitesinden yapılan açıklamada Moskova, daha önce Ukrayna'ya bin metreküpünü 230 dolardan sattığı gaz için 17,77 dolar indirim yaptığını ve 2016'nın ilk çeyreği için bin metreküp doğalgaz fiyatını 212,23 dolar olarak belirlediğini duyurmuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya ve Ukrayna arasında gaz sevkiyatı bilmecesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER