Cep telefonları, baş döndürüyor

Cep telefon ile sık ve uzun süreli konuşmaların baş dönmesine (vertigo) yol açtığı ortaya çıktı.

Cep telefonları, baş döndürüyor

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim  Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında  baş dönmesi olarak bilinen vertigonun, her yaş grubunda görülebileceğini  belirtti.
         
Rahatsızlığın iki türü olduğuna işaret eden Bolayır, iyi huylu tabir  edilen, mevsimsel özellik gösteren, yatarken sağa sola dönüldüğünde, hareket  edildiğinde veya kafanın oynatılması durumunda görülen pozisyonel vertigoda,  bulantı ve kusmanın yaşanabileceğini söyledi. Sık görülen pozisyonel vertigonun  orta yaş kadınlarda ağırlıklı seyrettiğine dikkati çeken Bolayır, rahatsızlığın  diğer yaş gruplarında ve erkeklerde de görülebildiğini aktardı.
         
Prof. Dr. Bolayır, beyindeki rahatsızlıktan kaynaklanan santral vertigoda  ise işitme kaybı yaşanabileceğini ve çift görmenin gelişebileceğini, bunun da  beyinde oluşan tümörden kaynaklanabileceğini vurguladı.
         
Cep telefonu etkisi
         
Radyasyon ve vitamin eksikliğinin baş dönmesi ataklarının ortaya  çıkmasına neden olduğunu dile getiren Bolayır, şunları kaydetti:
         
''Telefon ve diğer cihazlardan çıkan radyasyon, vertigoya yol açabiliyor.  Cep telefonu sinyali, beyin hücreleri üzerinde depresyon etkisi oluşturuyor. Cep  telefonunun yaydığı radyasyon, vertigo ataklarına neden oluyor. Gereksiz ve uzun  görüşmelerden kaçınmalıyız. B12 vitamini eksikliği, folik asit yetmezliği ve  anemi sonucu da baş dönmesi gelişebilir.''
         
Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, tedavi edilmeyen basit vertigo atağının,  kronikleşerek başka sistemlere de etki edebileceğini vurguladı.
         
Hastalığın kesinlikle önemsenmesi gerektiğini belirten Bolayır,  ''Hastalığın kronikleşmesi vertigo ataklarını sıklaştırır, yaşam kalitesini  düşürür'' dedi.
         
Baş dönmesinin çocuklarda da görülebildiğine işaret eden Bolayır, günlük  yaşamdaki yoğun stres, teknolojik gelişme, gürültü ve hava kirliliğinin bu duruma  yol açtığını sözlerine ekledi.
         
<< Önceki Haber Cep telefonları, baş döndürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER