Doktorlar sınıfta kaldı, akıllar karıştı

İşyeri hekimliği sınavına giren tıp doktorlarının, yüzde 91’i başarısız oldu, akıllarda soru işareti oluştu..

Doktorlar sınıfta kaldı, akıllar karıştı

İşyeri hekimliği sınavına giren tıp doktorlarının, yüzde 91’i başarısız olduğunu söyleyen Şükrü Kızılok, geçtiğimiz ay yapılan sınava 7.521 başvuru olduğunu, bunlardan 866’sı sınava girmediğini, sınava giren 6655 hekimin ise, 609’u yani yaklaşık yüzde 9’u başarılı olduğunu belirtti. Yüzde 91 oranındaki başarısızlık, kafaları karıştırdığını belirten Kızılok, Sınav sistemi ve içeriğinde mi yoksa doktorların bilgi düzeyinde mi eksiklik var?” tartışması başladığını söyleyerek dikkat çekici bir noktaya temas etti..

İşte Kızılık'un "Doktor bu ne!" başlıklı yazısından ilgili kısım:

"İşyeri hekimliği sınavına girenlerin yüzde 91'i başarısız. Hekim bulundurma zorunluluğu ‘çok tehlikeli’ ve ‘tehlikeli’ işyerlerinde başlarken, ‘az tehlikeli’ işyerleri için ise 1 Temmuz 2016’dan itibaren devreye girecek. Ancak işyeri hekimliği sertifikası almak için açılan sınav tam bir hüsranla sonuçlandı. Sınava giren 6 bin 655 tıp doktorundan yüzde 91’i başarısız oldu. İŞYERİ hekimliği sınavına giren tıp doktorlarının, yüzde 91’i başarısız oldu. Geçtiğimiz ay yapılan sınava 7.521 başvuru oldu. Bunlardan 866’sı sınava girmedi. Sınava giren 6655 hekimin ise, 609’u yani yaklaşık yüzde 9’u başarılı oldu! Yüzde 91 oranındaki başarısızlık, kafaları karıştırdı ve “Sınav sistemi ve içeriğinde mi yoksa doktorların bilgi düzeyinde mi eksiklik var?” tartışması başladı. Hekimlerin yüzde 91’inin işyeri hekimliği sınavında “başarısız” olması inanılır gibi değil! İşyerleri ve çalışanlar için iş güvenliği ve sağlığı ciddi bir olay. İşyeri ve işçilerle ilgili çok sayıda yükümlülüklerin ve cezaların yer aldığı bu uygulamada, görev alacak işyeri hekimleri ve diğer sağlık personeli son derece önemli. Bu nedenle, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimleri için;
90 saat uzaktan,
90 saat örgün,
40 saat de uygulamalı eğitim, olmak üzere toplam 220 saat eğitim zorunluluğu var.
Diğer sağlık personeli (işyeri hemşiresi) için de;
45 saat uzaktan,
45 saat örgün eğitim, olmak üzere, toplam 90 saat eğitim zorunluluğu var.
Bu eğitimler alındıktan sonra sınava girilecek. Başarılı olanlara da sertifika verilecek. Sertifikası olmayanların çalıştırılması yasak.

İŞ GÜVENLİĞİ FİYASKOSU

Uygulama çok tehlikeli işyerleri ve tehlikeli işyerleri için başladı. Az tehlikeli işyerleri için de 1 Temmuz 2016’da başlayacak. Bu noktada durup mevcut tabloya bakıyoruz. İşyeri hekimliği ile ilgili 220 saat eğitim alanlar sınava girmişler. Sonuç; sınava giren hekimlerin yüzde 91’i başarısız!
Diğer sağlık personeli ile ilgili 90 saatlik zorunlu eğitim olayına bakıyoruz.
İş Güvenliği Genel Müdürlüğü, diğer sağlık personelinin eğitim programını yayınlamamış. Oysa bunların 1 Ocak 2015 itibariyle sertifikalı olmaları gerekiyor.
Başbakanlığa gönderilen bir yönetmelik taslağı var. Geçtiğimiz perşembe “Altı kaval üstü şeşhane” başlığı altında açıkladığımız gibi; Yönetmelik Taslağı’nın 29/1. Maddesinde diğer sağlık personeli için eğitimin zorunlu olduğu ve süresi açıklanıyor. 29/3. Maddesinde de eğitime katılma zorunluluğunun aranmayacağı belirtiliyor!
Buna göre; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi 220 saat eğitim almış olacak. Diğer sağlık personeli ise, 1 saat bile eğitim almamış olacak! Ardından, eğitim almamış yardımcı sağlık personeli maden sahaları ve inşaatlar gibi çok tehlikeli işyerlerine ya da tehlikeli olan diğer işyerlerine gönderilecek! Bu yönüyle olay tam bir fiyasko..

<< Önceki Haber Doktorlar sınıfta kaldı, akıllar karıştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER