Hastalara kötü haber: Paran yoksa tedavi de yok!

SGK’nın, felçli hastalara özelde uygulanan tedavi kotası sınırını yarıya indirmesi hastaları mağdur etti. A grubunda yer alan felçli ve spastik hastalara 23 bin 400 lira fazladan ödeme yükü getirdi. Muayene bekleme süresi 6 aydan 2 yıla çıktı...

Hastalara kötü haber: Paran yoksa tedavi de yok!

Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu (SGK), özel fi­zik te­da­vi ve re­ha­bi­li­tas­yon mer­kez­le­rin­de ça­lı­şan he­kim­le­re gün­de 16 ye­ri­ne 8 SGK’­lı felç­li has­ta bak­ma sı­nı­rı ge­tir­miş­ti. SGK Baş­ka­nı Ya­di­gar Gö­kalp İl­ha­n’­ın im­za­sıy­la ya­yın­la­nan ge­nel­ge, fi­zik te­da­vi ve re­ha­bi­li­tas­yon dok­to­ru ba­şı­na gün­de en faz­la 16 olan ve ‘A gru­bu­’ de­nen felç­li, spas­tik has­ta ko­ta­sı­nı ya­rı ya­rı­ya dü­şür­dü.­­ Ağ­rı­lı has­ta­lar olan B ve C gru­bu için de gün­lük ba­kı­lan has­ta sa­yı­sı 60’tan 48’e in­di­ril­di. Böy­le­ce SGK’­nın özel­de kar­şı­la­dı­ğı has­ta sa­yı­sı yüz­de 20 azal­tıl­mış ol­du. 1 Ma­yı­s’­tan iti­ba­ren yü­rür­lü­ğe gi­ren ge­nelge bin­ler­ce has­ta­yı zo­ra sok­tu.

PA­RAN YOK­SA TE­DA­Vİ DE YOK

Has­ta Hak­la­rı Ak­ti­vist­le­ri Der­ne­ği, ye­ni ko­ta uy­gu­la­ma­sı­nın has­ta­ya ge­ti­re­ce­ği ek yü­kü he­sap­la­dı. Üc­ret­le­rin has­ta­la­rın ce­bin­den öde­ye­me­ye­ce­ği ka­dar yük­sek ol­du­ğu­na vur­gu ya­pan Der­nek Baş­ka­nı Or­han De­mir, “Bu ha­li ile pa­ra­sı ola­nın sağ­lık hiz­me­ti­ne ulaş­tı­ğı, ol­ma­ya­nın ise ula­şa­ma­dı­ğı sağ­lık sis­te­mi­ni or­ta­ya çı­kar­mak­ta­dır. Kı­sa­ca bu tür dü­zen­le­me­ler ‘pa­ran yok­sa te­da­vi ol­ma­’ an­la­mı­na ge­li­yor” diye konuştu.



SGK: MAĞDURİYET YAŞANMAYACAK

Bugün'ün haberine göre ko­nuy­la il­gi­li açık­la­ma ya­pan SGK yet­ki­li­le­ri,  mev­zu­at­ta he­kim sa­yı­sı­nın sı­nır­lan­dı­rıl­ma­sı­na yö­ne­lik bir dü­zen­le­me­nin bu­lun­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti. SGK, “Bu ne­den­le 10 fi­zik te­da­vi ve re­ha­bi­li­tas­yon uz­man he­ki­mi bu­lu­nan bir sağ­lık hiz­me­ti su­nu­cu­sun­dan gün­lük 480 po­lik­li­nik, 120 (A) ve (B) gru­bu iş­lem, 640 (C) ve (D) gru­bu iş­lem fa­tu­ra edi­le­bi­le­cek. Fi­zik te­da­vi ve re­ha­bi­li­tas­yon uy­gu­la­na­cak has­ta sa­yı­sı­nın ar­tmasına rağmen mağ­du­ri­ye­t ya­şa­na­ma­ya­ca­k” de­di.

HASTALAR ZORDA

Tür­ki­ye Fi­zik Te­da­vi ve Re­ha­bi­li­tas­yon Der­ne­ği Baş­ka­nı Prof. Dr. Ay­şe­gül Ke­ten­ci, za­ma­nın­da te­da­vi ola­ma­yan has­ta­nın te­da­vi­sin­de cid­di ak­sak­lık­lar ya­şan­dı­ğı­nı, ki­mi has­ta­la­rın da te­da­vi­yi ya­rı­da kes­mek zo­run­da kal­dı­ğı­nı ak­tar­dı. Ka­rar çık­ma­dan ön­ce dev­let ve üni­ver­si­te has­ta­ne­le­rin­den bek­le­me sü­re­si­nin 6 ile 1 yıl ara­sın­day­dı ol­du­ğu­nu ifa­de eden Ke­ten­ci, “Şim­di 2 yı­la ka­dar çı­ka­bi­li­yor. Ay­nı şe­kil­de özel mer­kez­ler­de de bek­le­me so­ru­nu or­ta­ya çık­tı” de­di.

İPTAL İÇİN KARAR DANIŞTAY’DA

Ke­ten­ci şöy­le de­vam et­ti: “SGK has­ta ba­şı se­ans üc­re­ti ola­rak 130 li­ra öde­me ya­pı­yor. Eğer has­ta­lar bu­nu ken­di ce­bin­den öde­me­ye kal­kar­lar­sa özel­de en az 250 li­ra öde­mek zo­run­da ka­la­cak. Has­ta­la­rın yak­la­şık 50 se­ans te­da­vi gör­me­si la­zım. Bu pa­ra­yı kaç has­ta ve­re­bi­lir? Ko­nuy­la il­gi­li iti­raz di­lek­çe­mi­zi ver­dik. Der­nek ola­rak ay­rı­ca Da­nış­ta­y’­a ip­tal da­va­sı aç­tık. Da­va şu­ an de­vam edi­yor.

<< Önceki Haber Hastalara kötü haber: Paran yoksa tedavi de yok! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER