Sarin gazı davasına ilişkin Davutoğlu'na yazılı soru önergesi


CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, 2013 yılında Suriye'ye gönderilen sarin gazıTürkiye'den temin eden kişilere açılan ve tek celsede tüm sanıkların serbest bırakıldığı davaya ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yazılı soru önergesi verdi.

Erdem, TBMM başkanlığına verdiği soru önergesinde; "Adana Cumhuriyet Başsavcılığı sarin gazı maddelerinin Türkiye'den Suriye'ye gönderildiğine dair 2013 yılında bir iddianame hazırlamış ve bu dava daha sonra kapatılmış ve iddianamede adı geçen kişiler serbest bırakılmıştır." dedi.

CHP milletvekili bu çerçeveden hareketle Başbakan Davutoğlu'na şunları sordu:

"İddianamede sarin gazı için kimyasal madde temin eden kişilerin serbest bırakıldıktan sonra yurtdışına kaçtıkları iddiası doğru mudur?

Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın bölgedeki Savcı Mehmet Arıkan'a 'Bizim görüşümüz alınmadan 'islami motifli' terör örgütlerine herhangi bir soruşturma açmayın' yönünde talimat verdiği doğru mudur?

Soruşturma sonrası ilgili Ağır Ceza Mahkemesi'nin davayı tek celsede sonlandırıp sanıkları tahliye etmesinin gerekçesi Bozdağ'dan aldığı bu talimat mıdır?

Başbakan olduğunuz dönem itibariyle bakanlıklarınıza ve güvenlik birimlerinize 'İslami motifli' terör örgütleri için benzer talimatlarda bulundunuz mu? Günümüz itibariyle hakkında soruşturma açılmış 'İslami motifli' kaç örgüt vardır?

Emniyetin davada adı geçen kişi ve kurumlara operasyon yapmasının engellendiği iddiaları doğru mudur?

Sanıkların ivedilikle tahliye edilmesinin ardından davada adı geçen kişiler herhangi bir şekilde emniyet birimlerince takip edilmeye devam edilmiş midir?

Tweet attığı için yargılanan ve haklarında yurtdışına çıkış yasağı konulan onlarca gazeteci varken, kimyasal silah iddiasıyla yargılanan kişilere yurtdışına çıkış yasağı konulmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" CİHAN
<< Önceki Haber Sarin gazı davasına ilişkin Davutoğlu'na yazılı soru... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER