Sayıştay: Aile Bakanlığı, bitmemiş araştırmaya 3,3 milyon TL ödemiş


Sayıştay, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yapılmamış ya da tamamlanmamış araştırmalara yüklü miktarda para ödediğini tespit etti. Sayıştay'ın 2014 Denetim Raporu'nda 'Rapor sunulmadığı durumda veya raporun kabul edilip onaylanmadığı durumlarda giderin tahakkuk ettirilmemesi gerekirdi' ifadesi yer aldı. Bakanlık yüklenici şirkete 'Kadına Yönelik Şiddet Araştırması' projesi için toplam 3 milyon 345 bin TL ödeme yaptığını sadece nihai rapordaki eksiklikten dolayı kalan son 371 bin TL ödemeyi askıya aldığını doğruladı.

Sayıştay Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2014 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu'nu yayımladı. 49 sayfalık Sayıştay Raporu'nda Bakanlığın bitmemiş araştırmalar için yüklenici şirketlere yüklü miktarda para ödediğini ortaya koydu. Sayıştay, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yüklenici firmalar ile resmi yazışma yerine elektronik posta yolu ile iletişim kurduğunu bunun ise mevzuata aykırılık teşkil ettiğini vurguladı. Kamu kurum ve kuruluşların bütçe tasarruflarını denetlemekle yükümlü Sayıştay'ın raporunda 'Rapor sunulmadan giderin tahakkuk ettirilerek bütçe emanetine alındığı görülmüştür' ifadesi dikkat çekti. Yapılmış bir hizmet veya teslim edilmiş bir mal olmadan bütçe emanetine herhangi bir kayıt yapılmaması gerektiğinin altını çizen Sayıştay, Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması ve 14-19 Yaş Arası Eğitime Devam Eden Gençlerde Bağımlılık Araştırması projelerinde mevzuata aykırı ödemelerin olduğunu tespit etti. Sözleşmelerde gelişme raporları ve nihai raporların kurumlarca onaylanmasından sonra ödemenin yapılacağı maddesinin (Madde 12) varlığını hatırlatan Sayıştay, raporunda buna riayet edilmediği kaydetti.

'RAPOR SUNULMADIĞI HALDE SÖZ KONUSU GİDERLERİN TAHAKKUK ETTİRİLDİĞİ GÖRÜLDÜ'

Raporda şu ifadelere yer verildi: "6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un Uygulanmasına Yönelik Etki Analizi Araştırması ve Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması işlerinde Nihai Raporun, 14-19 yaş arası eğitime devam eden gençlerde bağımlılık araştırması projesi işinde ise İkinci Gelişme Raporunun sunulmadığı halde, söz konusu işlere ilişkin giderlerin tahakkuk ettirilerek bütçe emanetine alındığı görülmüştür. Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinde belirtildiği üzere; yapılmış bir hizmet veya teslim edilmiş bir mal olmadan bütçe emanetine herhangi bir kayıt yapılmaması gerekmektedir."

BAZI YAZIM VE İMLA HATALARINDAN DOLAYI 370 BİN TL BÜTÇE EMANETİNE ALINDI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın cevabi yazısına da yer veren rapordaki Bakanlığın savunması şu şekilde: "Kadına Yönelik Şiddet Araştırması projesi için 2013-2014 yılları arasında toplam 3.345.026,01 TL ödeme gerçekleştirilmiş olup, nihai rapor sonunda da 371.669,56 TL ödenmesi gerekmekteyken yapılan incelemeler sonucu, nihai ve son ödeme için nicel ve nitel araştırma çalışmalarının tamamlandığı, bu çalışmalara ilişkin yorum ve değerlendirmeleri içeren raporun hazırlandığı; ancak söz konusu raporda bazı yazım ve imla hataları bulunduğu, bazı verilerin anlaşılmasını kolaylaştıracak nitelikte şekillere yer verilmesi gerektiği görülmüş ayrıca, bunun dışında raporun basım ve İngilizce'ye çevrilmesinin de zaman alacak olması nedeniyle bütçe emanetine alınmıştır."

ÖDEMESİ YAPILAN RAPORDA YİNE YAZIM VE İMLA HATASI SORUNU

Benzer bir durum da kadına karşı şiddetin önlenmesine dair bir araştırmada da yaşanmış. Bakanlık savunmasında, "Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanmasına Yönelik Etki Analizi Araştırması projesi için 2014 yılında iki ödemede toplam 168.000,00 TL ödeme gerçekleştirilmiş olup, nihai rapor sonunda da 42.000,00 TL ödenmesi gerekmekteyken yapılan incemeler sonucu, nihai raporda yapılan incelemelerde yazım ve imla hatalarının bulunduğu, yeniden düzenlenmesi gerektiği ayrıca, basım için, İpsos KMG Araştırma ve Danışmanlık Hizmetleri AŞ.'ne iade edilmiş ve raporun tekrar güncellenerek ve gerekli düzeltmelerin yapılarak bize sunulacağı garantisi alınmıştır." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, '14-19 Yaş Arası Eğitime Devam Eden Gençlerde Bağımlılık Araştırması' içinde yüklenici saha öncesi çalışmasını bitirmiş ve ilk hak edişini almış. Ancak 2014-2015 yıllarının kış döneminin zorlu ve çetin geçmesinden dolayı saha uygulama süreci durdurulmuş ve ikinci ödeme evrakları hazırlanıp emanette bekletilmeye alınmış.

SAYIŞTAY: GİDERİN TAHAKKUK ETTİRİLMEMESİ GEREKİRDİ

Her üç araştırma projesinde yüklenici şirketlerin içlerinde eksiklikler olması nedeniyle kabul edilmiş ve onaylanmış herhangi bir raporun bulunmadığının altını çizen Sayıştay, 'Dolayısıyla, rapor sunulmadığı durumda veya raporun kabul edilip onaylanmadığı durumlarda giderin tahakkuk ettirilmemesi gerekirdi' hükmüne vardı.

BAKANLIK, RESMİ YAZIŞMALAR YERİNE E-MAİL KULLANILMIŞ

Sayıştay raporunda dikkat çeken bir diğer bulgu ise araştırma hizmet alım işinde idare ile yüklenici şirketler arasındaki iletişimin resmi yazı yerine elektronik posta ile yapılması. Raporun ilgili kısmı şöyle: "İş akış süreçlerine ilişkin yazışmalar ve yüklenici tarafından revize edilen çalışma takvimlerinin yüklenici ile idare arasında çoğunlukla elektronik posta gönderimi ile gerçekleştirildiği, resmi yazıya bağlanamadığı görülmüştür."

BAKANLIK: İŞLER HIZLI YÜRÜSÜN DİYE E-POSTA KULLANDIK

Kamu idaresi cevabında, "İş ve işlemlerin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla Bakanlığımız Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından yazışmalar e-posta ile gerçekleştirilmiş olup bundan sonra yapılacak iş ve işlemler, bulguda yer verilen hususlara uygun olarak gerçekleştirilecektir." denilmektedir.

RESMİ YAZIYA BAĞLANMAYAN İŞ AKIŞI

Sonuç olarak şöyle denildi: "Yüklenici ile idare arasında çoğunlukla elektronik posta gönderimi ile gerçekleştirilen, resmi yazıya bağlanmayan iş akış süreçlerine ilişkin yazışmalar ve yüklenici tarafından revize edilen çalışma takvimleri ile ilgili olarak bulguda belirtilen hususların denetlenen kurumca ne ölçüde yerine getirildiğine ilişkin denetim sonucunun izlenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir."

CİHAN
<< Önceki Haber Sayıştay: Aile Bakanlığı, bitmemiş araştırmaya 3,3... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER