Sayıştay: İçişleri Bakanlığı'nın açıklamaları, ikna edici değil


Sayıştay, İçişleri Bakanlığı 2014 yılı raporunda, bakanlığın yayımladığı 2010-2014 dönemine ait Stratejik Plan, 2014 yılı Performans Programı ve 2014 yılı İdare Faaliyet Raporu incelendi. Raporda, "İdare Faaliyet Raporunda performans düşüklüğü için sunulan nedenlerin bir kısmının ikna edici/geçerli olmadığı görülmektedir." denildi.

2014 yılı faaliyet raporunda 77 adet performans göstergesi bulunuyor. Söz konusu göstergelerin 40'ında performans düşüklüğü raporlandı. Performans düşüklüğüne ilişkin ise 23 gerekçenin ikna edici/geçerli olmadığı kanaatine ulaşıldı. Bir başka ifade ile hedefin altında kalan göstergelerin yüzde 57'sine ilişkin açıklamaların, tatmin edici olmadığı düşünülüyor.

112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ 8 HEDEFLENDİ ANCAK HİÇ YAPILMADI

Sayıştay'ın raporunda İçişleri Bakanlığı'na ait yer alan bazı çalışmalara göre, fiziki altyapıları tamamlanan illerde faaliyete geçirilecek 112 Acil Çağrı Merkezi sayısı performans programında öngörülen hedef 8 iken; herhangi bir çağrı merkezi faaliyete geçmedi. Raporda, "Fiziki altyapıları tamamlanan illerimiz için teknik altyapı ve donanım ihalesi 2014 yılında imzalanmış olup söz konusu çağrı merkezleri faaliyete geçirilememiş ancak 2015 yılında 13 ilimizde faaliyete geçirilecektir. Çağrı merkezlerinin neden faaliyete geçirilmediği açıklanmamıştır." dendi.

Alınan taşıt sayısında hedeflenen sayı 110 iken gerçekleşen 60 oldu. Sayıştay raporunda, "2014 yılında vali ve kaymakam makam aracı olarak toplam 110 adet aracın alınması planlanmıştır. Ancak 6512 sayılı 2014 mali yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bakanlığımıza 10 adet vali, 50 adet kaymakam makam aracı alımı için bütçe ödeneği ayrıldığından 60 adet araç alımı gerçekleştirilmiştir. Performans programı zaten ödeneğe göre hazırlanmalıdır. Dolayısıyla açıklama anlaşılır değildir." ifadeleri kullanıldı.

MAYIN TEMİZLİĞİ YAPILAMADI

Mayından temizlenecek alan 4.000.000 m² olarak hedeflendi. ancak, mayın temizleme işi ile ilgili olarak niyet belgelerinin ve ihale dokümanlarının revize sürecinde olduğu için henüz uygulama başlamadı. 2015 yılı ikinci çeyreği içinde gerçekleşmesi planlanırken, raporda, "Açıklanması gereken husus; ihale dokümanlarının neden revize sürecinde olduğudur." dendi.

Gözetleme aracı alımı 26 adet düşünülürken; gerçekleşme sıfır oldu. Gözetleme Aracı Alımı 2015 yılı ikinci çeyreği içinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında geçmiş yıllardan intikal eden başvuruların sonuçlandırılma oranında hedef yüzde 60 iken; gerçekleşen yüzde 39 oldu. 2013 yılı ve öncesinden Nakdi Tazminat Komisyonu'na 2014 yılında devreden dosya sayısı 90 oldu. Bu dosyalardan 2014 yılında karara bağlanan dosya sayısı ise 35. Diğer dosyalar ile ilgili yazışmalar da devam ediyor. Sayıştaş raporunda, "Süreç açıklanmış fakat gecikmenin neden kaynaklandığı açıklanmamıştır." bilgisi verildi.

Terör ve terörden doğan zararların karşılanmasına yönelik yeni yapılacak başvuruların sonuçlandırılma oranı hedef olarak yüzde 90 iken; gerçekleşen oran yüzde 62 oldu. Zarar tespit komisyonlarına 2014 yılında bin 221 yeni başvuru yapıldı. Bu başvuruların 756 tanesi 2014 yılı içerisinde karar verilerek hedefe ulaşıldı. Hedefe neden ulaşılamadığı ise açıklanmadı. CİHAN
<< Önceki Haber Sayıştay: İçişleri Bakanlığı'nın açıklamaları,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER