Seçim ayarlı ince oyun!

1 Kasım seçim çalışmalarına, AKP’yi iktidardaneden 7 Haziran seçim sonuçları yön verecek. AKP’nin kıl payı kaybettiği veya kıl payı kazanıp vekil çıkardığı illerde çok ince hesaplar yapılıyor.

Seçim ayarlı ince oyun!

Anketler, AKP’nin mevcut şartlarda 258 olan milletvekili sayısını artırmasının zor olduğunu gösteriyor. 276 için 18 milletvekilini ihtiyaç duyan  AKP’nin önünde iki çetin hesap var. Ancak bunun 1 Kasım seçimlerinde gerçekleşmesi ise kolay gözükmüyor.
 
TEK BAŞINA İKTİDAR ZOR

Siyaset Bilimci Erdoğan Günal’a göre; 20 ilde AKP’nin son sıradaki vekillikleri alabilmek için daha yoğun mücadele vereceği görülüyor. AKP, Türkiye genelinde oylarını artırsa bile listede CHP ve HDP'nin tabanının güçlü olduğu illerdeki son sıra sandalyeyi kazanması kolay değil. MHP'nin son sırayı aldığı illerin hepsinde bile AKP kazansa, toplam sayı 270'i ancak buluyor ve bu sayı tek başına iktidar olmaya yetmiyor.

17 İLDE VEKİL KAYBEDENİLİR



7 Haziran'da son sıra vekilliği kıl payı kazandığı illerde seçim AKP için çok zor geçecek. CHP veya MHP'nin oylarındaki yukarı doğru 1-2 puanlık artışlar bile 10-15 arasında sandalye kaybetmeleri için yeterli olacak.

KUMPAS ENDİŞESİ

İnce hesaplar yapılırken, siyasetçilerin gündeminde iki önemli endişe var; bunlardan birincisi kritik yerlerdeki seçmen sayısındaki artış ve azalmalar. Diğeri ise sandık taşıma arayışları.  

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bu önemli iddiayı soran CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu “7 Haziran 2015 Genel Seçimi’nde birçok ilde bin 500 ile 8 bin arasında oy farkı ile milletvekili sayısında partiler bazında değişiklikler olmuştur. Seçmen sayısı 7 Haziran 2015 Genel Seçimine göre yaklaşık 300 bin kişi artarak, 53 milyon 749 bin 850’den 54 milyon 49 bin 936’ya yükselmiştir. İllerdeki seçmen sayısının artışı ve azalması 1 Kasım 2015’te gerçekleşecek seçimde dengeyi de değiştirecektir” ifadelerini kullandı.




<< Önceki Haber Seçim ayarlı ince oyun! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER