Sezgin Tanrıkulu: IŞİD Türkiye'yi lojistik üs olarak kullandı


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, terör örgütü IŞİD'in Türkiye'yi lojistik üs olarak kullandığını söyledi. Küresel bir örgüt ile karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Tanrıkulu, hükümetin IŞİD'e destek verdiğini savundu. Tanrıkulu, "Bu hükümet, göz yumdu, görmezden geldi. Zaman zaman destek verdi. Ama herhangi bir işlem yapmadı. Dünyanın 80 değişik ülkesinden cihatçı adı altında savaşçılar ve teröristler geldi, Türkiye sınırlarını kullandı. Suriye'ye gittiler, savaştılar bütün halklara karşı. Ama hep Türkiye'yi kullandılar. Türkiye de görmezden geldi belli bir zamana kadar. Silah ve gıda malzemeleri gitti buradan." diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Bekaroğlu ile Sezgin Tanrıkulu, seçim öncesi Diyarbakır'da temaslarda bulundu. CHP heyeti, daha sonra Yenişehir ilçesindeki Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin 15 gün sonra seçime gideceğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, seçimden ziyade ülkede bir ölüm havasının hakim olduğunu söyledi. Haziran öncesinde başlayan gerginlik ve gerilimin, 7 Haziran'dan sonra Türkiye'yi bir çatışma ve ölüm ortamına götürdüğünü dile getiren Tanrıkulu, Suruç'ta başlayan katliamdan sonra da Türkiye'nin her bir yanına cenazelerin gitmeye başladığını kaydetti. Tanrıkulu, "Onlarca insanımız hayatını kaybetti. Polis ve asker şehit oldu. 12 Eylül darbesinden sonra görmediğimiz ağır insan hakları ihlalleri ile yaşam hakkı ihlalleri, çocukların, gençlerin ve yaşlıların öldürüldüğü, askerlerin ve polislerin eşlerinin ve çocuklarının yanında öldürüldüğü bir ortamla karşı karşıyayız. Bu ortama sürüklenmemizin nedeni ise AKP hükümetidir." diye konuştu.

IŞİD'in küresel bir terör örgütü olduğunu ifade eden Tanrıkulu şöyle devam etti: "Bu küresel örgüt Türkiye'yi lojistik üs olarak kullandı. Bu hükümet göz yumdu, görmezden geldi. Zaman zaman destek verdi. Ama herhangi bir işlem yapmadı. Dünyanın 80 değişik ülkesinden cihatçı adı altında savaşçılar ve teröristler geldi Türkiye sınırlarını kullandı. Suriye'ye gittiler, savaştılar. Bütün halklara karşı savaştılar. Ama hep Türkiye'yi kullandılar. Türkiye de görmezden geldi belli bir zamana kadar. Silah ve gıda malzemeleri gitti buradan. Daha ötesi Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları büyük oranda IŞİD'e katıldı. Gittiler, savaştılar, Türkiye'ye geldiler. Türkiye'de çok rahatça propaganda yaptılar. Çok rahatça insan kazandılar. Ve Türkiye'de güvenlik güçleri IŞİD'in propagandasına karşı herhangi bir adli işlem yapmadı. Bu konuda çok iddialıyım. Sadece ben parlamentoda 65 soru sordum. Cumhuriyet Halk Partisi 200 soru sordu. Araştırma komisyonu kurulmasını istedik. Suruç ve Adıyaman raporunu yazdık. Her iki raporda da kimlikleri tespit edilen 2 canlı bombanın isimleri var. Her ikisinde de bakın çok yakın zamanda, 1 Ekim'de sorduğum soruda da bu patlamanın olabileceğine dikkat çektik ama hükümet hiçbir önlem almadı. Hiçbir şey bilmiyorsam bu konuyu biliyorum. Ceza yasası ve terörle mücadele yasası karşısında bir örgütün terör örgütü olarak tanımlaması lazım işlem yapabilmesi bakımından. 7 Nisan 2015 tarihine kadar bir yargı kararıyla ya da 15 Temmuz 2015'e kadar bu örgüt terör örgütü olarak görülmemişti. İnsanlar burada çok rahatlıkla faaliyet gösteriyordu."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu ise 7 Haziran seçimlerinden sonra bir kişinin bu seçim sonuçlarını kabul etmediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonuçlarını kabul etmediğini dile getiren Bekaroğlu, şunları kaydetti: "Bir isanın kişisel hırsı dolayısıyla Türkiye yeniden seçime gidiyor. Belki de bu kadar ağır fatura bu sebepten dolayı ödüyor. Ortada 7 Haziran'dan başka bir şey yok. 7 Haziran'da 2 sonuç var. Bunlardan bir tanesi Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına iktidar olamadı. Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkan olma ümidi suya düştü. İkincisi HDP yüzde 13 oyla 80 milletvekili ile parlamentoya girdi. Bu da çok önemli bir olaydır. Çünkü bütün Türkiye bu sonuçla Kürt meselesinin adresi sivil siyaset olduğu bundan sonra bu sorun şiddetle ve silahla değil; Ankara'da görüşmeler yoluyla çözülecek. Bu iki önemli sonucu vardı 7 Haziran seçimleri. Cumhurbaşkanı Başkan olmadı diye kabul etmedi. Örgüt de bundan ciddi bir şekilde rahatsızlık duydu. 7 Haziran'dan sonra masayı deviren Erdoğan'dır ama daha masa devrilmeden önce de artık çatışmasızlık ortamın bittiğini ilan eden örgüttür."

CİHAN
<< Önceki Haber Sezgin Tanrıkulu: IŞİD Türkiye'yi lojistik üs olarak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER