Şimşek: Çözüm Süreci cesur bir adımdı, terör örgütü tarafından istismar edildi

Şimşek: Çözüm Süreci cesur bir adımdı, terör örgütü tarafından istismar edildi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Çözüm Süreci önemli idi. Cesur bir adımdı. Ama terör örgütü tarafından istismar edildi. Çözüm Süreci'nde tabii bizim amacımız dağda eşkıyanın güçlenmesi değildi. Biz bu dönemde Çözüm Süreci sonunda milletin huzurunu, refahını, kardeşliği bulup teröre karşı duracağını ümit ederken; terörün Türkiye'yi bırakacağını ve terk edeceğini ümit ederken yakın coğrafyada olanlar nedeniyle süreç istismar edildi." dedi.

Mehmet Şimşek, İstanbul Finans Zirvesi (Istanbul Finance Summit-IFS) çerçevesinde CNBC-e televizyonunun Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'a mülakat verdi. "Çözüm Süreci'nde durum nedir?" sorusu üzerine Şimşek, şu cevabı verdi:

"Çözüm Süreci önemli idi. Cesur bir adımdı. Ama terör örgütü tarafından istismar edildi. Çözüm Süreci'nde tabii bizim amacımız dağda eşkıyanın güçlenmesi değildi. Biz bu dönemde Çözüm Süreci sonunda milletin huzurunu, refahını, kardeşliği bulup teröre karşı duracağını ümit ederken; terörün Türkiye'yi bırakacağını ve terk edeceğini ümit ederken yakın coğrafyada olanlar nedeniyle süreç istismar edildi. Tabii hak ve özgürlükler konusunda tereddüdümüz yok, hukuk devleti bizim için olmazsa olmaz. Ama Çözüm Süreci, 'bölgeyi terör örgütünün tahakkümüne bırakma' olarak algılandı ise o Çözüm Süreci olmadı, olmayacaktır. Çözüm Süreci'nde benim ifade ettiğim yerde durduğunuz takdirde burada en ufak tereddüt yoktur. Ben geçen sene 'Türkiye kendi sorunlarını demokrasi ile çözerse büyüme 1 puan artar, cari açık 1 puan geriler' demiştim. Şu an durum, aksi yönde görülebilir ama bu kısa vadede olacak. Terörle mücadelede ülkemiz başarılı olacaktır, ardından mutlaka Çözüm Süreci'nin başta öngördüğü noktaya gelinecektir. O nokta 78 milyonun beraber olduğu bir ülkedir. Başka türlü çözüm olamaz. Yani Avrupa'da sınırlar kalktı. Terör örgütünün kafasında ne varsa, bölücülük ise bu asla ve asla Türkiye'ye uygulanamaz İstanbul dünyada en çok Kürt'ün yaşadığı şehirdir, Irak ve Suriye gibi değildir. Bu, başarılı olmayacaktır. Türkiye mutlaka teröristi dize getirecek. Bu, uzun vadeli çaba olacak. Tabii bu, siyasi istismar konusu da oluyor. Malum yakında seçim var. Ama İngiltere, İspanya deneyimi ortada. Pek çok ülkenin deneyimi var, teröre karşı. Bizim burada siyasilerle, sivil toplum örgütleri ile ekonomi dünyası ile bütün olarak kenetlenmemiz, 'teröre hayır' dememiz gerekiyor. Sonrasında toleranslı olunmalı, hak ve özgürlükler önemli görülmeli, bölgelerin kalkınma uçurumu giderilmeli."

GAZETE BİNALARINA SALDIRIYA TEPKİ

Maliye Bakanı, "Gazete binalarına saldırı yabancı yatırımları olumsuz etkiler mi?" sorusuna ise "Bu görüntüleri tasvip etmiyoruz. Başbakanımız dün net tavır ortaya koydu. Asla, kime yönelik olursa olsun, kimden gelirse gelsin bu konuda en ufak tereddüt yoktur. Bu ülke atı ile her alanda arayı kapatacaksa hukuk devleti ilkesi vazgeçilmezdir. Bu konuda en ufak tereddüdümüz yoktur." şeklinde karşılık verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Şimşek: Çözüm Süreci cesur bir adımdı, terör örgütü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER