Şimşek'ten portföy şirketlerine 'bireysel emeklilik' uyarısı


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, portföy şirketlerine Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) konusunda uyarıda bulundu. Şimşek, "BES'e sırtınızı dayayarak yolunuza devam edemezsiniz. Biz bu alanı yakından takip ediyoruz. Gerekli görüldüğünde yeni adımlar atılır. Pay ağırlıklı ise endeks, hedeflerin tutturulması için yöneticiye gerek yok. Otomatik model de kâfi olabiliyor. Bu edilgen yönetim şekli ile olabiliyor. Onun için portföy yönetim şirketleri de giderek daha inovatif olmalı, daha makul ücretler ile kaliteli ve şeffaf hizmetler vermeli." dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) katkıları ile Türkiye Kurumsal Yatırımcılar Derneği tarafından tertip edilen 'Portföy Yönetimi Sektöründen Türkiye Ekonomisine 100 Milyar Lira Yatırım' konulu toplantıya katılan Şimşek, gündeme ilişkin değenlendirmelerde bulundu. BES'in önemli bir başarı öyküsü olduğunu ve devam edeceğini vurgulayan Şimşek, bununla birlikte şu ifadeleri kullandı:

"Biz bu anlamda gerekeni yaparız. Öneriler ve model ülkeler var. Biz birtakım adımlar atarız. Ama şu da bilinmeli yüzde 25 devlet katkısı bütçede çok önemli bir yere gelmeye başladı. Belki 2016'da 3-3,5 milyar lira ilave yük demek. Bu, pek çok bakanlığın bütçelerinden çok daha büyük bir rakama tekabül ediyor."

Genel ekonomik durum ile ilgili açıklamalarda da bulunan Başbakan Yardımcısı Şimşek, makro görünen ama mikro olan sorunların varlığına işaret etti. Bu sorunlardan birinin cari açık olduğunu anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Burada Türkiye'nin yararlılık ve katma değerde alt kademelerde bulunmasının payı var. Buna bağlı olarak şirketlerin kar marjı gerilerde. İstihdam gerilerde. Bu da bağımlılığın arttığı, tasarrufların gerilerde olduğu anlamına gelmekte. Hane halkı varlıkları dilediğimiz kanallarda yönetilmiyor. Onun için imar rantlarının vergilendirilmesi, şehir rantlarının vergilendirilmesi çok önemli bir konu olarak karşımızda duruyor. Bu konuda da bir reform gerekiyor. Reform, Gelir Vergisi Reformu, Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Reformu çerçevesinde atacağımız adımlarda öne çıkıyor."

Şimşek, Türkiye'nin reformlar ile kırılgan alanlarını gidereceğini; kuvvetli büyüyeceğini de dile getirdi. Bundan böyle dünyada likiditenin bol olmayacağın; sermayenin dümen kıracağına temas ederken, firmalara, "Halka açılın, sermayelerinizi arttırın." tavsiyesinde bulundu. Şimşek, halka açılımı teşvik etme adına belli reformlar yapacakları taahhüdünde bulundu.

Portföy yönetim sektörünün 100 milyar liraya varan büyüklüğünü kafi görmeyen Şimşek, bu alanda alınacak daha çok merhale olduğunu sözlerine ekledi.

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ve BIST Genel Müdürü Tuncay Dinç'in de yer aldığı 'Portföy Yönetimi Sektöründen Türkiye Ekonomisine 100 Milyar Lira Yatırım' konulu toplantının sonunda Mehmet Şimşek, başarılı portföy şirketlerini ödül plaketi verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Şimşek'ten portföy şirketlerine 'bireysel emeklilik'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER