Sivas Demir Çelik işçileri, haklarını Ankara'da arayacak


Maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yapan Demir Çelik Fabrikası İşçileri (SİDEMİR) haklarını Ankara'da arayacak.

2004 yılından beri Erol Evcil tarafından işletilen Sivas Demir Çelik Fabrikası işçileri, 2 yıldır haklarını alamadıkları için meydanlarda eylem yapıyor. Üretimin durmasıyla birlikte son 4 aydır maaş alamadıkları için sürekli olarak eylem yapan işçilerden bir kısmı bağlı oldukları Çelik-İş Sendikası çatısına çıkarak eylem başlattı.

Eylem sürerken, etraftan laf atan bazı vatandaşlara işçiler tepki gösterdi. Zaman zaman işçilerle vatandaşlar arasında arbede yaşandı. Yaşanan arbedeyi araya giren polis ve vatandaşlar önledi. Sakinleşen işçiler, eyleme daha sonra devam etti.

İŞÇİ AİLELERİ İKTİDARA YÜKLENDİ

İşçiler çatıda eylem yaparken aileleri de onların inmelerini bekledi. İşçi aileleri aylardır maaş alamadıkları için sıkıntı çektiklerini belirterek, sorunlarını çözmediği için iktidara yüklendi. İktidar partisinin en fazla oyu Sivas'tan aldığını savunan işçi aileleri, sorunlarına çözüm bulmasını istedi. Ailelerden bazıları annelerinin üzüntüden yoğun bakımda yattığını dile getirdi.

'EYLEMİ, CHP MİLLETVEKİLİ AKYILDIZ BİTİRDİ'

4 saat çatıda eylem yapan işçiler, daha sonra CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız'ın araya girmesiyle eylemi sonlandırdı. Çelik İş Sendikası'na gelen milletvekili Ali Akyıldız işçilerle görüşerek sorunlarını Ankara'ya taşıma sözü verdi. Akyıldız, Meclis Başkanlığı seçimlerinin yapılacağı Pazar günü işçileri Ankara'da misafir edeceğini belirterek, mecliste yetkilerle görüşerek işçilerin sorunlarına çözüm bulmaya çalışacaklarını ifade etti.

'KOZAYA KAYYUM ATAYAN DEVLET BURAYA HAKLI OLARAK KAYYUM ATAMALI'

Milletvekili Akyıldız, Demir Çelik Fabrikası'nın Sivas'a kambur olmaktan ziyade bir kazanç kapısı olması noktasında sonuna kadar işçilerin yanında olacağını belirterek, "İpek-Koza'ya kayyım atayan devlet herhalde buraya da haklı olarak 'buranın devlete borcu var' diyerek burayı yönetsel anlamda bir kayyım heyetine teslim ettikten sonra buranın çözümünü birlikte bulalım diye önereceğiz. Bir kayyım heyeti var ancak denetim görevi görüyor" dedi.

'İŞÇİLERE HALKIYKEN HAKSIZ DURUM DÜŞMEYİN UYARISI'

İşçilerin haklı bir eylem yaptığını ancak hak ararken haksız duruma düşmemesi gerektiğini kaydeden Akyıldız, "Sağlıklı bir şekilde akılla ve mantıkla bu süreci götürmeli. Kendinize zarar vermekle, intihar etmekle veya farklı şekillerde zarar vermekle bu iş çözülmez. Yasal sınırlar içinde kalalım, çözemezsek o zaman ben de yanınıza olurum sonuna kadar eyleme devam edelim. Ama ben çözebiliriz diye düşünüyorum" diye konuştu.

Çelik İş Şube Başkanı Mustafa Erturhan ise milletvekili Akyıldız'a yanlarında olduğu için teşekkür etti. Pazar günü mecliste giderek vekilimizin davetine icabet edeceğiz. Kurban bayramından beri günübirlik eylemler yaptık. Haklı mücadelemizde kazanım elde etmeye çalıştık ama işveren hiçbir adım atmadı. Bugün gelinen noktada yönetimin sözlü olarak bize iş akdimizin fesh edileceğini fabrikanın kapatılacağı yönünde. Buraya 11-12 yıl emek verdik, bu emek bir çırpıda bu kadar basit harcanmaz. Bizde buna kesinlikle izin vermeyiz, hakkımızı her yerde arayacağız" ifadesini kullandı.

İşçiler, diğer vekilleri de aradıklarını ancak hiçbirinin telefonlarına cevap vermediğini öne sürdü.

CİHAN
<< Önceki Haber Sivas Demir Çelik işçileri, haklarını Ankara'da arayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER