Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Sur'da göç devam ediyor


Diyarbakır'ın Sur ilçesinin bazı mahallerinde dün saat 16.00'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürüyor. 9 gün boyunca silah ve patlama seslerinin susmadığı ilçede, bugün sessizlik hakim. Vatandaşlar yanlarına alabildikleri eşyalarıyla birlikte ilçeden göç ediyor. Kimisi akrabalarının yanına kimisi de kiraladıkları eve gidiyor. Tıpkı Kemal Yıldız gibi. "İnşaat işçisiyim. Cebinde kuruş bile yok. Çocuklarımı okula gönderemiyoruz." diyor.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde güvenlik güçleri, kazılan hendekleri, kurulan barikatları kapatmak ve Yurtsever Devrimci Haraketi(YDG-H) üyelerini etkisiz hale getirmek için operasyon düzenledi. Diyarbakır Valiliği, halkın can ve mal güvenliğini gerekçe göstererek Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. 10 Aralık saat 23.00'da 9 günlük sokağa çıkma yasağı ikinci bir emre kadar kaldırıldı. Yasak kalktın sonra vatandaşlar ilçeye akın etti. Kimisi evine kimisi de işyerlerine koşuştu. Çatışmalarda birçok ev hasar gördü. Vatandaşlar, dün alabildikleri eşyalarıyla birlikte ilçeden göç etti. Diyarbakır Valiliği, dün saat 16.00'da ilçenin 6 mahallesinde tekrar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağın ikinci gününde sessizlik hakim. İlçede vatandaşlar, evlerini terk ederken bir tarafta da normal hayatlarını sürdürüyor.

Polis ekipleri ilçenin girişlerini barikatlarla çevirdi. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği mahalleye giden yolda polis ekipleri kimsenin girmesine izin vermiyor. Yasaklı olmayan bölgede güvenlik güçleri, giriş çıkışları kontrol altına aldı.

İlçeden göç eden Kemal Yıldız, "Sur'da kalıyordum, çöpler birikmiş. Biz öğrencilerimizi okula gönderemiyoruz. Evde gıda ihtiyaçlarımız kalmadı. Yetkililere sesleniyorum. Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Başbakanım elinizi ayağınızı öpeyim. Diyorsunuz ki biz Kürtlere destek veriyoruz. Kürtlere destek çıkmıyorsunuz. Biz bu Suriçi'nde zor durumda kaldık. Ben inşaatçıyım. Cebimde beş kuruş para yok. Evime ekmek götüremiyorum. Sonumuz ne olacak. 5 öğrencim var. 2 aydır çalışamıyorum. Çocuğum bana diyor ki korkudan dışarı çıkamıyorum." ifadelerini kullandı.

Bu arada Hakların Demokratik Partisi( HDP) Diyarbakır Milletvekilleri İdris Baluken, Çağlar Demirel, Sibel Yiğitalp, sokağa çıkma yasağını protesto etmek için Eski Hal mevkinde oturma eylemi yaptı. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Bir kent merkezinde 24 saat kesintisiz sokağa çıkma yasağı varsa o ülkede demokrasi rafa kaldırılmıştır. Darbe hukuku devreye konmuş demektir. Kurşunlu Cami'nde toplanan kurşunların toplanan bombaların üstünde hangi amblemlerin olduğunu gelip burada bağımsız komisyonlar yerinde incelesin. Biz bu gerçeği biliyoruz. Darbe hukuku devam ettiği sürece de halkımızla birlikte kesintisiz bir direniş sürecinde olacağımızı ifade ediyoruz. Darbeye karşı olan Sadece Kürt halkını değil bütün Türkiye halklarını pazartesi günü darbe hukukuna karşı Sur halkının göstermiş olduğu direnişte yer almaya çağırıyoruz. Türkiye'de hem kim ki ben savaşa karşı barışı savunuyorsam, dayatılan kirli savaşa karşı insan onurunu savunuyorum diyorsa pazartesi günü gelip bu onurlu direnişi mutlaka sahiplenmelidir. Bu darbe hukukun bir an önce geri çekilmelidir. Bütün kamuoyu bunu iyi bilmelidir." CİHAN
<< Önceki Haber Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Sur'da göç... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER