Steinmeier: Akdeniz'in toplu mezar haline gelmesine izin veremeyiz


Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, AB'nin Ekim ayından itibaren insan tacirleriyle mücadele kapsamında yapılmasını planladığı askeri operasyonlara iki Alman savaş gemisiyle destek verilmesini istedi. Öneri Hıristiyan Birlik partileri tarafından destek gördü. Askeri misyona katılım için Federal Meclis'in onayı gerekiyor. 3-4 Ekim tarihlerinde oylama yapılması bekleniyor.

Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Avrupa, Akdeniz'in mülteciler için toplu mezar haline gelmesine izin vermemelidir." dedi.

Akdeniz'de yaşanan mülteci kriziyle mücadele kapsamında Ekim ayından itibaren planlanan askeri operasyon seçeneğinin destekleneceğini açıklayan Steinmeier, mültecileri para karşılığında Avrupa'ya taşıyan insan taciri çetelerle mücadele için Avrupa Birliği'nin Akdeniz'de başlatacağı askeri operasyonlara Almanya'nın da katılması gerektiğini kaydetti.

Büyük koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan Frank-Walter Steinmeier, "İnsanlar büyük denizlerde hayati tehlikelerden oluşan kaderleriyle baş başa bırakılamazlar." şeklinde konuştu.

Federal Hükümete çağrıda da bulunan Steinmeier, Hıristiyan Birlik Partilerine (CDU/CSU) bağlı Federal Savunma Bakanlığı'nın Akdeniz'e iki Alman savaş gemisi göndermesini talep etti.

Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamalarda Almanya'nın ortak askeri misyonlarda yer almak suretiyle çetelerle mücadeleye destek vermesinin önemli olduğunun altını çizen Steinmeier, "İnsan tacirlerinin denizlerdeki hareketliliklerinin en azından zorlaştırılması ve eylem yapma irademizi açık bir mesajla ortaya koymamız kaçınılmazdır." dedi.

İnsan tacirlerinin mülteciler üzerinden yaptıkları ticaretin tamamen engellenmesi beklentisinin gerçekçi olmadığını da sözlerine ekleyen Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Misyonun hedefi insan tacirlerinin uluslararası sulardaki hareket özgürlüklerini kısıtlamaktır." diye konuştu.

"ÇETELERİN GEMİLERİNE EL KONULACAK"

Bu arada hafta sonu Brüksel'de bir araya gelen AB Savunma ve Dışişleri Bakanları Akdeniz'deki planlanan askeri operasyonların çerçevesini çizdiler. Buna göre AB insan tacirlerinin yol açtığı mülteci kriziyle mücadele amacıyla dört aşamalı bir plan hazırladı.

Planın ilk aşaması gizli servislerden gelen bilgi ve askeri keşif kapasitesiyle durumun belirlenmesini öngörüyor. İkinci aşamada gemilerin durdurulması ve bunlara el konulması yer alıyor. Üçüncü aşamada da gemilerin açık denizlerde imha edilmesi hedefleniyor. Son aşamada ise siyasi istikrarın sağlanamadığı ülkelerin güvenlik güçlerine sınırların korunmasında destek olunması planlanıyor.

AB'nin çetelerle mücadele kapsamında Akdeniz'e roketatarlarla donatılmış 7 savaş gemisinin yanı sıra deniz altılar, savaş uçakları göndermesi bekleniyor. Birlik gelecek hafta Çarşamba günü düzenlenecek olan güvenlik konferansında Avrupa ordusunun oluşturulması konusunda nihai kararını verecek.

CDU/CSU'DAN DESTEK

Diğer taraftan ise AB'nin aldığı askeri operasyon seçeneğini desteklediklerini açıklayan CDU/CSU Federal Meclis Grubu Savunma Politikaları Sözcüsü Henning Otte, 3-4 Ekim tarihleri arasında Alman Parlamentosu'nda oylanması beklenen askeri misyon önergesine destek vereceklerini söyledi.

Otte, "AB'nin insan tacirlerinin askeri araçlarla hedefli biçimde engellenmesi yönündeki teklifini destekliyoruz. Büyük denizlerdeki insan kaçakçılığıyla mücadele edilmesini doğru ve zaruri bir karar olarak görüyoruz." açıklamasında bulundu.

Alman Ordusu ve müttefik güçlerin Akdeniz'in tüm bölgelerinde bulunamayacağı için askeri seçeneğin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Otte, Almanya'nın Akdeniz'deki iki gemisiyle mültecilere insani yardımlar yaptığını ve 7 bin 200'den fazla kişiyi kaçakçıların elinden kurtardığını da hatırlattı. CİHAN
<< Önceki Haber Steinmeier: Akdeniz'in toplu mezar haline gelmesine izin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER