Süleyman Yaşar: Kılıçdaroğlu'nun iki maaş vaadinin kaynağı bütçede hazır

Süleyman Yaşar: Kılıçdaroğlu'nun iki maaş vaadinin kaynağı bütçede hazır

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun emekliye dinî bayramlar öncesi iki maaş ikramiye vaadi bazılarını telaşlandırdı. Oysa telaşlanmaya gerek yok. Bu iki aylık ikramiyenin kaynağı bütçede var.

O hâlde şimdi gelin önce emeklilere verilecek iki maaş ikramiyenin tutarını hesaplayalım. Hesap şöyle; Sosyal Güvenlik Kurumu yılda yaklaşık toplam 158 milyar lira emekli maaşı ödüyor. Bu toplam tutarın ortalama aylık ödeme miktarı 13,1 milyar lira oluyor. İki aylık ikramiye tutarı ise 26,2 milyar liraya denk geliyor.

Gelelim şimdi bu tutardaki paranın nasıl karşılanacağına…

Bildiğiniz gibi vergi gelirlerinin bir kısmı harcanmayarak kamu borç stokunu düşürmek için faiz dışı fazla olarak ayrılıyor. İşte bu faiz dışı fazla tutarı 2015 yılı merkezî bütçesinde tam 33 milyar lira olarak ayrıldı. Oysa Türkiye’nin kamu borç stokunun milli gelire oranı yüzde 34 düzeyinde bulunuyor. Ve bu oranı hızla indirmeye gerek yok. Niye gerek yok? Çünkü Türkiye kamu borcu/ milli oranını yüzde 60 olarak öngören Maastricht kriterini karşılıyor.
 
2015 BÜTÇESİNDE 33 MİLYAR LİRA FAİZ DIŞI FAZLA VAR

O hâlde bu 33 milyar liralık faiz dışı fazlanın 26,2 milyar lirası 2015’te emeklilere dinî bayramlar öncesinde iki maaş ikramiye olarak ödenebilir. Böylece bütçeye ilave bir yük getirilmeden bu iki maaş ikramiye verilir. Hattâ ekonomi durgun olduğu için ödenecek bu iki maaş ikramiye ekonomiye çarpan etkisi yaparak büyümeyi hızlandırır. Ve büyümeye bağlı olarak vergi tabanı genişleyeceği için bütçeye ilave gelir sağlanacağını da belirtelim. Yani Başbakan Davutoğlu’nun söylediği gibi emekliye iki maaş ikramiye bütçeye ilave yük getirmiyor. Tam aksine ilave kaynak sağlıyor.

Bu arada “faiz dışı fazlayı 33 milyar lira yerine 6,8 milyar lira ayırırsak ne olur” sorusu hemen akla gelebilir. Hemen cevaplayalım; tüketici güveninin hızla düştüğü, büyüme hızının gerilediği, işsizliğin arttığı ve gelir dağılımının bozulduğu bu aşamada daha az faiz dışı fazla ayırmak çok daha faydalı olur.

(...)

<< Önceki Haber Süleyman Yaşar: Kılıçdaroğlu'nun iki maaş vaadinin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER