Suriye'de takas edilen savaşçılara Türkiye'nin aracılığı TBMM gündeminde


Suriye'deki Şii ve Sünni savaşçıların takas edilmesinde Türkiye'nin aracılık yapmasıyla ilgili TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verildi.

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu'nun, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yazılı cevaplaması talebiyle verdiği önergede, Suriye'de yaralı rejim yanlısı ve muhalif savaşçılar, siviller ve onların refakatçilerini içeren 460'ı aşkın kişinin, İran, Lübnan, Türkiye ve Suriye arasında varılan mutabakat gereği, kuşatma altında bulunan bölgelerden karşılıklı takas edildiği hatırlatıldı.

Mevlüt Dudu devamında şu değerlendirmelerde bulundu: "27 Aralık 2015 tarihinde BM gözetiminde; Suriye Kızılhaç'ı, Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Türkiye'den İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) işbirliği sonucunda muhalif kuşatmasındaki Fua ve İdleb'deki Kafraya ile rejim kuşatmasındaki Zebadani'den yapılan eş zamanlı tahliyelerde Türkiye aktif rol oynamıştır.

Muhalifler, Suriye'nin İdlib kentine bağlı Fua Köyü'nden 6'sı yatalak 107 yaralı ve 229 refakatçi toplamda 338 kişinin Türkiye'ye geçişine izin vermiştir. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yanlıları ile rejim askerlerinin kuşatması altındaki Zebedani köyünden 6'si yatalak 54 yaralı ve 66 refakatçi toplamda 126 kişi de serbest bırakılmıştır.

Fua Köyü'ndeki 338 kişi Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan Bab-Al Hava Sınır Kapısı'nda İHH heyeti tarafından Lübnan'a gönderilmek üzere muhaliflerden teslim alınmıştır. O sırada Lübnan sınırında bulunan Zebadani Köyü'ndeki muhalif yanlıları Beyrut'a götürülmüştür. Hatay Havaalanı ve Beyrut Havaalanı'ndan 27 Aralık 2015 tarihinde akşam 21.30-22.00 sularında 3 THY uçağı eş zamanlı olarak kaldırılmıştır.

Cilvegözü Sınır Kapısı'na getirilen 338 Suriyeli, yapılan işlemlerinin ardından otobüs ve ambulanslarla Hatay Havaalanı'na götürülmüş, daha sonra THY'nin 2 uçağıyla Beyrut'a götürümüştür. 126 muhalif yanlısı Suriyelinin bulunduğu uçak da aynı anda Beyrut Havaalanı'ndan hareket etmiştir."

Dudu bu bağlamda Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na şu soruları yöneltti: "- Takas yapılanlar arasında Şii ve Sünni militan ve komutan sayısı nedir?

- Lübnan'dan uçakla Hatay'a getirilen muhalif yanlılarından durumu ağır 6 yaralı Reyhanlı Devlet Hastanesi, 1 yaralı Üniversite Hastanesi'ne kaldırılmıştır. Toplamda 7 kişinin tedavi süreci devam etmekte midir? Bu hastaların toplam kaç refakatçisi Türkiye'de kalmıştır?

- Türkiye'ye gelenlerin ne kadar Özgür Suriye Ordusu'na mensuptur? Bu kişiler Türkiye gözetiminde muhaliflerin denetimindeki İdlib'e mi gönderilmiştir?

- Durumu ağır olmayan 112 kişinin refakatçıları ile birlikte Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye gönderildiği belirtilmektedir. Bu sayı doğru mudur? Toplamda kaç kişi Suriye'ye gönderilmiştir?

- Takas edilenlerin sürecini BM takip edecek midir?"TBMM-gundeminde-1987428.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Suriye'de takas edilen savaşçılara Türkiye'nin aracılığı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER