Taraf'tan önemli kulis bilgisi

Kamuoyunda “büyük koalisyon” olarak nitelendirilen AKP-CHP hükümetinin kurulamamasında, Saray’ın ve bazı AKP yöneticilerinin, “Şu anda tek başına iktidarız, ortağa ne gerek var” düşüncesinin etkili olduğu ortaya çıktı.

Taraf'tan önemli kulis bilgisi

Başbakan Davutoğlu ekibinin, “iç ve dış barış sağlanır” iddiasına da, “Bu düşünceleri kafanıza kim soktu” denilerek, tepki gösterildi. Saray’ın ve AKP yöneticilerinin kafasında ise, bir yıl daha “geçici AKP Hükümeti” ile yürütmek var. Erken seçim ise, ikinci planda bulunuyor. 

Masayı deviren süreç şöyle gelişti:

“BİZİ CHP KURTARIR RAPORU”

Taraf Gazetesi Ankara Temsilcisi Hüzeyin Özay'ın edindiği kulis bilgisine göre Başbakan Ahmet Davutoğlu, Saray’ın aksine 7 Haziran seçimlerinin ardından A takımına, “koalisyon konusunda” bir çalışma yaptırdı. Etyen Mahçupyan gibi kişilerden oluşan ekip, ekonomi, iç politika ve dış politikadaki sorunların ancak, “AKP-CHP” hükümeti ile aşılacağına yönelik rapor hazırladı. Ayrıca, uluslararası kuruluşlardan ve sermaye piyasalarından da AKP-CHP hükümeti kurulması konusunda hükümete tavsiyeler geldi. Hatta son dönemde, erken seçim ihtimalinin güçlenmesi üzerine bazı iş adamları Saray’ı, koalisyonu ikna etmek için görevlendirildi. Ancak hiçbir girişim Saray’ı koalisyon konusunda ikna edemedi.

“ŞU ANDA TEK BAŞINA İKTİDARIZ”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP-CHP Hükümeti’nin kurulmamasına yönelik yaptığı açıklamada, “Müsebibi Erdoğan diyenler, ispat etmeli” değerlendirmesinde bulundu. AKP-CHP koalisyon görüşmelerinden, Saray sürekli haberdar edildi. Komisyon üyeleri, Saray’ın danışmanlarına gelişmeler hakkında sürekli bilgilendirdi. Bazı AKP’li yöneticiler de, zaman zaman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlarına bilgi verdiler. Bu süre içinde, stratejik olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile “koalisyon yap ya da yapma” konusunda bir tavsiye ya da talimat niteliğinde bir söz söylenmedi. Ancak, Saray danışmanları ile üç dönemlikler, sürekli Başbakan Davutoğlu üzerinde baskı oluşturdular. Yani koalisyonun istenmediği mesajı sürekli vurgulandı. Bunun dışında, Saray ile Başbakan Davutoğlu’nun ekibi arasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Davutoğlu’nun ekibinin, üç konuda yaptığı çalışma Saray tarafından beğenilmedi. Hatta bazı görüşmelerde, “Bunları sizin kafanıza kim sokuyor. CHP ile kurulacak koalisyonun bize ne faydası olacak” şeklinde eleştirilerde bulunuldu. Yine Davutoğlu’na ve ekibine, “Şu anda tek başına iktidarsınız. Her türlü kararı alabiliyorsunuz. Neyiniz eksik? Ortağa ne gerek var” şeklinde sert uyarılarda yapıldı. Tüm bu uyarılar karşısında Başbakan Davutoğlu, CHP’ye resmi olarak koalisyon teklifinden bile bulunamadı.

ERKEN SEÇİM İSTENMİYOR, AMAÇ TEK BAŞINA GELEBİLECEK ORTAM HAZIRLAMAK

Başbakan Davutoğlu, CHP ile görüşmelerin sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, erken seçimin güçlü ihtimal olduğunu bildirdi. Ancak, kamuoyunda tartışıldığı gibi erken seçim ihtimali, AKP ve Saray’ın strateji planında en son maddede yer alıyor. Bir yıl süresince AKP geçici hükümet ile sürdürmeyi öngörüyor. 45 günlük sürenin dolmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim kararı için topu Meclis’e atacak. Meclis’te sunulan teklifte ilk etapta seçimin Mart’ta olması için ön görüşme yapılacak. Eğer kabul edilmezse, Kasım ayı seçeneği masaya getirilecek. Bu süre içinde “seçim hükümeti” kurulmayacak. AKP aynı kadro ile devleti yürütmeyi devam edecek. Örneğin Kasım ayında yapılacak bir seçimde AKP tek başına iktidar şansını yakalayamazsa, aynı yöntem Kasım ayından sonra da izlenerek üç dört ay daha kazanılacak. Nisan veya Haziran’da yeniden seçime gidilecek. Saray’da ve AKP kulislerinde, AKP’nin tek bir gün daha iktidardan uzaklaşmasını sağlayacak bir formül konuşulmuyor. MHP’nin de, erken seçim konusunda, “HDP seçim hükümeti ile kabineye girer” denilerek ikna edilmesi hedefleniyor.

HÜSEYİN ÖZAY/ TARAF
<< Önceki Haber Taraf'tan önemli kulis bilgisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER