Masraf azalacağına tam aksine arttı

Kamuda araç kira harcamasının yüzde 50 azaltılması için çıkan Bakanlar Kurulu Kararı başarısız oldu.

Masraf azalacağına tam aksine arttı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçen yıl kamuda araç kira harcamasını yüzde 50 azaltacağı iddiasıyla çıkardığı Bakanlar Kurulu Kararı başarısız oldu. Bu yılın ilk 4 ayında araç kirasına ödenen para, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttı. Konut kirası bedelindeki artış ise yüzde 54 oldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bütçeden kamu araçları için harcanan yıllık 3,3 milyar TL’nin çerez parası bile olmadığını iddia etmesi, hükümetin çelişkisini ortaya çıkardı. Şimşek, araç alımına çekidüzen verecek kamu taşıtları kanun tasarısı taslağı hazırlarken, Başbakan Davutoğlu geçen eylülde araç kira harcamalarını yüzde 50 azaltacağı iddiasıyla Bakanlar Kurulu kararı çıkarmıştı. Ancak kararın ardından kamunun taşıt kirasına harcadığı para azalmak bir yana yüzde 30 arttı. 2014’ün ilk 4 ayında araç kirasına harcanan para 98 milyon lirayken, bu yılın aynı döneminde 127 milyon lirayı geçti. Yıl sonunda 520 milyonu bulması bekleniyor. Bina kiralamaları için harcanan miktar ise 2014’ün ilk 4 ayında 89 milyon lirayken 2015’te 137 milyonu aştı.



Vatandaşın ödediği vergilerden oluşan bütçeden lüks araç ve bina kiralarına yüz milyonlarca lira harcayan hükümetin bu alanda tasarruf yapılacağına dair vaatleri sözde kaldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yapılan milyarlarca liralık harcamanın yoğun olarak tartışıldığı geçen eylül ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamuda tasarrufa yönelik önemli vaatlerde bulunmuştu. Kamu araçları ve binalarının kira bedellerindeki artışların ciddi şekilde aşağı çekilmesi ve vergi gelirlerinin en doğru yerde en verimli şekilde kullanımının sağlanması için iki ayaklı projeyi hayata geçireceklerini belirten Davutoğlu, “Devletin elindeki sosyal tesisler, lojmanlar, konutlar ve en önemlisi bina ve taşıtlarla ilgili kapsamlı bir envanter çalışması talimatı verdim.” demişti.

Davutoğlu’nun bu sözlerinden sonra ekim ayında kamunun taşıt kiralamasına çekidüzen vereceği öne sürülen Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak uygulamaya konuldu. Yapılan değişikliğe göre araçların kira bedellerine ve şoför ücretlerine üst sınır gelecek ve kiralamalar yakıt hariç yapılacaktı. Kiralama bedelleri, aracın kasko değerinin yüzde 2’sini aşamayacaktı. Şoförlü taşıt kiralamalarında da şoför ücretlerine üst limit getirilecekti. Bu ücretler, brüt asgari ücretin belirli bir oranını aşamayacaktı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuyla ilgili yaptığı açıklamada kamuda 2005’te başlayan kiralama yöntemiyle araç edinmenin son zamanlarda bütçeye ciddi yükler getirdiğini ifade etmişti. Kamuda 15 bin civarında kiralık araç olduğunu, son 4 yılda kiralama giderlerinin yüzde 100 arttığını belirten Şimşek, düzenlemeyle kamuda taşıt kiralamalarında tasarruf unsurlarının ön planda olacağını öne sürmüş ve “Devletin bu alandaki yükünü yüzde 50 civarında düşürmeyi planlıyoruz.” demişti.

Ancak Maliye Bakanlığı’nın her ay açıkladığı bütçeden yapılan harcamalara yönelik istatistikler gerek taşıt, gerekse bina kira harcamalarının azalmak yerine yüzde 30 ile 50 arasında değişen oranlarda arttığını ortaya koydu. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre 2014’ün Ocak ayında taşıt kiralaması için 9 milyon 974 bin, Şubat’ta 29 milyon 727 bin, Mart’ta 23 milyon 213 bin, Nisan’da ise 35 milyon 155 bin lira harcama yapıldı. Bu yılın ocak ayında ise taşıt kirasına 21 milyon 538 bin, şubatta 32 milyon 265 bin, martta 32 milyon 375 bin, nisanda ise 40 milyon 866 bin lira harcandı. Bu yıl, geçen yılın ilk dört ayına göre taşıt kirasına yapılan harcama yüzde 30’un üzerinde arttı.

Kamu kurumlarının hizmet binası kira harcamalarında da durum farklı değil. Bina kiralamalarına 2014’ün Ocak ayında 17 milyon 945 bin, Şubat’ta 20 milyon 438 bin, Mart’ta 22 milyon 853 bin, Nisan’da 28 milyon 174 bin lira harcanırken, bu yılın ocak ayında 25 milyon 85 bin, şubatta 35 milyon 240 bin, martta 32 milyon 68 bin, nisanda ise 44 milyon 795 bin lira harcandı. Geçen yıla göre bina kiraları için ödenen para yüzde 50 artış gösterdi. Kamunun taşıt kiralarına harcadığı para 2006’da 75 milyon lirayken 2014’te 340 milyon liraya çıkmıştı.

ZAMAN
<< Önceki Haber Masraf azalacağına tam aksine arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER